15°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.03.2019 / 16:24 Zanimljivosti - Zbog rasta temperature

Dvije nove sante leda odvojile se od glečera Grey

Dvije nove sante leda odvojile se od glečera Grey
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Dvije nove sante leda odvojile su se posljednjih nedelja od glečera Grey u čileanskoj Patagoniji izazivajući zabrinutost naučnika jer se to događa sve češće.

Sante leda odvojile su se 20. februara i 7. marta, nakon što se u novembru 2017. od glečera odvojila još veća santa veličine tri fudbalska stadiona (380 metara puta 350 metara) i to u glacijalnom jezeru u Nacionalnom parku Tores del Paine na jugu Čilea.

Najznačajnije pucanje glečera prije toga dogodilo se početkom 90-ih, prenio je Reuters.

Naučnici povezuju sve češće odvajanje leda od glečera sa rastom temperature.

Posljednjih dana "temperatura raste iznad normalnih nivoa i zabilježene su jake kiše zajedno sa porastom nivoa vode u jezeru, što su faktori koji bi mogli da objasne odlamanje santi leda", izjavio je Ricardo Hana, iz Čileanskog antarktičkog instituta (INAĆ).

Naučnici sa univerziteta u Njemačkoj i Brazilu, zajedno sa stručnjacima INAC -a i drugim lokalnim organizacijama, prate glečer Grey od 2005. na osnovu programa međunarodne saradnje.

U decembru ove godine, Čile će biti domaćin samita UN o klimatskim promjenama.

(Vijesti.ba / NN)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo