Sarajevo 1 °C Utorak 19.02.


10.02.2019. / 20:07h BiH - Piše: Haris Ljevo

Zašto u Hrvatskoj cvjeta neofašizam: Bušićev put od teroriste do heroja

Zašto u Hrvatskoj cvjeta neofašizam: Bušićev put od teroriste do heroja
U proljeće 2017. godine, otprilike nekih pola godine prije izricanja pravomoćne presude Prliću i drugima za UZP, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, s ciljem skretanja pažnje s odgovornosti Hrvatske za rat u BiH, plasirala je priču o navodnom postojanju desetak hiljada potencijalnih islamskih terorista u BiH.

Bio je to plan i očita namjera hrvatskog političkog vrha da lopticu prebace na protivnički teren, jer je već tada bilo poznato da je Hrvatska odgovorna za UZP, te da nikakva druga presuda Međunarodnog suda u Hagu nije moguća.

Hrvatska predsjednica se nakon te izjave branila pričom kako nije baš tako mislila i da je njena izjava o teroristima u BiH izvađena iz konteksta. Brojne domaće i međunarodne sigurnosne agencije demantovale su njene tvrde kazavši kako BiH nije ništa ni manje ni više opasna od potencijalnog terorizma nego bilo koja druga evropska država. Grabar-Kitarović nije uputila izvinjenje BiH, pogotovo Bošnjacima, iako je svojom izjavom direktno optužila cijeli jedan narod za povezanost s terorizmom.

Kada zlonamjerno želite ocrniti jednu zemlju ili narod, u tom slučaju je narativ daleko važniji od činjenica, što je zvanična Hrvatska pokazala i u ovom slučaju. Međutim, ukoliko umjesto narativa osnov za priču uzmemo činjenice, onda možemo vrlo jasno vidjeti kako s terorizmom mnogo više veze ima zvanična Hrvatska od BiH.

Za razliku od BiH, u Hrvatskoj je moguće da i sasvim normalno da politički čelnici zemlje stanu u odbranu i promociju osuđenih terorista. Najbolji primjer je Zvonko Bušić u čije retuširanje lika i (ne)djela se uključio i državni vrh potpomognut državnom televizijom i drugim medijima i kultirnim institucijama.

U zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka prošle godine je prikazana predstava „Ko je ubio Zvonka Bušića“, a predstava je rađena po dijelu knjige „Hrvatska u raljama djece komunizma“. Autor knjige je novinar i kolumnista Večernjeg lista Tihomir Dujmović, kojem je u adaptaciji predstave pomogao jedan od vodećih hrvatskih glumaca Robert Kurbaša, koji je u predstavi utjelovio Bušića.

Podsjećamo, radi se o splitskom glumcu slavu je stekao igrajući u brojnim hrvatskim sapunicama koje su i gledaoci u BiH mogli gledati, i još uvijek gledaju. Kurbaša se prije nekoliko godina učlanio u HDZ, a na predizbornim skupovima je u ulozi voditelja najavljivao bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka i ostale članove vladajuće stranke u Hrvatskoj. Nakon četiri godine pauze od glume, Kurbaša se odlučio vratiti zanatu i to, ni manje ni više, nego ulogom u predstavi čiji je cilj bio hrvatskoj javnosti predstaviti Zvonka Bušića kao borca za slobodu hrvatskog naroda.

Činjenice ipak kažu da se ne radi ni o kakvom borcu za slobogu hrvatskog naroda, već o običnom teroristi, koji je zbog svog terorističkog čina i robijao u američkom zatvoru. Zvonko Bušić je rođen 23. januara 1946. godine u mjestu Gorica u BiH. Bušić je pod izgovorom borbe za prava hrvatskog naroda u septembru 1976. godine oteo avion sa 76 putnika na letu iz New Yorka za Chicago kako bi iz njega bacao letke kojima poziva na hrvatsku nezavisnost od Jugoslavije. Pored otmice aviona, Bušić je u njujorškoj stanici podzemne željeznice Grand Central postavio bombu od čije eksplozije je poginuo jedan policajac.

Sve ovo nije dovoljan dokaz hrvatskim nacionalistima i desničarima, koji godinama uzaludno šminkaju Bušićev leš i od njega pokušavaju napraviti narodnog heroja.

"S obzirom na situaciju u Jugoslaviji u kojoj je Hrvatska potlačena, klasična kolonija, u toku je gotovo masovna likvidacija hrvatskih političkih emigranata. Više od 100 ljudi ubijeno je u raznim udbaškim akcijama u 45 godina Jugoslavije. Bušić shvata da nešto treba napraviti. Kad uđete do kraja u priču Zvonka Bušića, vidite da taj čovjek stvarno nije terorist", izjavio je autor knjige Tihomir Dujmović prošle godine prilikom najave predstave gostujući u studiju hrvatske državne televizije (HRT).

Umjesto ljudske osude jednsog terorističkog čina, Dujmović i Kurbaša smatraju kako se u Bušiću "krije esencija ljudske duše”, te kako bi i 12 serija bilo malo da se ispriča priča o osebujnom životu Zvonka Bušića.

"To je čovjek koji nadasve voli drugog čovjeka. Hrvatski čovjek je temelj hrvatske porodice, hrvatska porodica je temelj hrvatskog društva. On je to radio radi svoje porodice, svoje države, nije radio iz materijalne koristi ", mišljenja je Kurbaša.

Zvonko Bušić je zbog svojih nedjela, koja hrvatska nacionalistička desnica smatra borbom za oslobođenje hrvatskog naroda, u SAD-u 1977. godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, ali je 2008. godine pomilovan i pušten na slobodu. Vratio se u Hrvatsku gdje je držao predavanja o svojoj „borbi za slobodu“, ali je 2013. godine izvršio samoubistvo jer Hrvatska nije postala onakva država kakvu je on sanjao. Pokopan je u Zagrebu u Aleji hrvatskih branitelja.

Kada je u Hrvatskoj počelo igranje predstave o teroristi Bušiću, ugledni kolumnista portala 24sata.hrTomislav Klauški pisao je o motivima pravljenja predstava i pisanja knjiga o osuđenim teroristima.

"Time se javnosti, a naročito mladim generacijama, šalje poruka o idealu hrvatskog domoljuba. Kao i o tome da su svi zločini opravdani ako se čine u ime hrvatstva. I u terorističkim aktima, i u Domovinskom ratu, ali i u korupciji i kriminalu. Sve je legitimno ako se čini s Hrvatskom na usnama", kaže Klauški.

Promocija dokazanih i osuđenih terorista kao boraca za slobodu postao je dio mainstream medija i vladajuće stranke u Hrvatskoj. Naravno, sve ono što radi hrvatski politički vrh, slijepo slijede i stranke okupljenje u HNS u BiH.

Predstava "Tko je ubio Zvonka Bušića", nakon premijere u Hrvatskoj, izvedena je 15. maja prošle godine i u Mostaru u velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru, a istu večer promovisana je i Dujmovićeva knjiga. Predstavu su organizovali Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u saradnji s Odjelom za kulturu i sport Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Dakle, oko promocije jedne knjige i predstave o osuđenom teroristi bilo je uključeno nekoliko institucija i medija potpomognutih državnim vrhom Hrvatske. Zbog svega toga i svakodnevnog veličanja ustaštva i zločinačke NDH iz Drugog svjetskog rata, Hrvatska je od strane američkog State Departmenta i institucija EU svrstana u red zajedno s Poljskom i Mađarskom kao zemljama u kojima cvjeta nacionalizam i neofašizam.

S druge strane, iste ove institucije, odale su priznanje prvom čovjeku Islamske zajednice u BiH Huseinu efendiji Kavazoviću navodeći IZ i bosanske muslimane kao primjer zajedničkog života i saradnje s drugim vjerskim zajednicama u Evropi i svijetu.

Nikakve zlonamjerne izjave o navodnim teroristima ne mogu promijeniti ovu činjenicu. Bez obzira koliko se napora u to uložilo.
 

Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)