13°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.03.2019 / 11:25 Regija - Potpredsjednica Nove ljevice

Borić za Vijesti.ba: Krajnje vrijeme da Hrvatska prestane tolerirati ustaštvo

Borić za Vijesti.ba: Krajnje vrijeme da Hrvatska prestane tolerirati ustaštvo
Foto: Vijesti.ba
Potpredsjednica Nove ljevice i zastupnica u Skupštini Grada Zagreba Rada Borić kazala je za Vijesti.ba kako treba pozdraviti odluku o zabrani održavanja mise na Bleiburgu.

„Odluku o zabrani održavanja mise na Bleiburgu treba pozdraviti stoga što se na Bleiburgu, od početaka obilježavanja stradanja gubitničkih vojski i civila, misa zloupotrebljava za reviziju povijesti - promicanje ustaškoga režima. Uz dužno poštovanje prema žrtvama, civilima, ženama i djeci, dovoljno je podsjetiti na neistovjetnost hrvatskog i njemačkog natpisa na spomeniku - tekst na hrvatskom glasi: U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci, maj 1945. Ispod toga je bitno drugačiji tekst na njemačkom: U sjećanje na pale Hrvate, maj 1945.“, kaže Borić.

Borić kaže kako se možemo prisjetiti i nekih od ispolitiziranih poruka velikodostojnika Katoličke crkve u Hrvatskoj utkanih u misne poruke.

„Ukoliko se ističe da se u Bleiburgu komemoriraju isključivo žrtve, zanimljivo je da se nikada ne komemoriraju ostale žrtve, četnici ni bjelogardijci, ostaci njemačke vojske, koji su zajedno s ustašama bježali kao gubitnici Drugog svjetskog rata. O nedopustivoj ustaškoj ikonografiji koja prati događaj, ohrabrenoj neodgovarajućim odnosom hrvatske vlasti prema istoj, ne treba ni govoriti. No, pri tom zabrinjava reakcija u Hrvatskoj. Hrvatska biskupska konferencija se protivi odluci Katoličke crkve u Koruškoj“, napominje ona.

Rada Borić kaže kako političari u Hrvatskoj sada snose posljedice svog kukavičluka prema ustaškom režimu.

„Ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić je izjavila da ne komentira poteze drugih država, a trebala bi. Predsjednik Sabora Jandroković je među prvima izjavio da podržava HBK. Sada snose posljedice svojeg, kukavičkog, odnosa spram ustaškog režima. Jer dok se god ZDS može tumačiti ovako i onako, ohrabruju se i filoustaška događanja na različitim skupovima u Hrvatskoj. No, u Austriji su odlučili da svoje 'krpice' nosimo doma“, napominje zastupnica Grada Zagreba.

Na pitanje šta ovo znači za desničare u Hrvatskoj i simpatizere ustaškog pokreta, može li ih ovakva odluka dodatno radikalizirati, Borić odgovara:

„Zanimljivo je vidjeti kako sada „umjerena desnica“, uključujući Vladu,reagira na "simpatizere ustaškog pokreta". Prvo su Hasanbegović i Esihiz Neovisnih za Hrvatsku za zabranu mise optužili  Plenkovića i"ostatke socijalističke vlasti", a onda je HDZ njih optužio da su krivi zbog  "ekstremizma i sektaštva”. Dakle, Vlada i dalje misli daje komemoriranje koje veliča ustaštvo u redu, te da tek ekstremni desničari štete i komemoraciji i Hrvatskoj. Mislim da će se ekstremne desničare, koji su na sreću u manjini,  lako „razoružati“ tj. zadovoljiti nekim rješenjem. Zabrinjava što će napraviti Vlada - iseliti Bleiburg na neku lokaciju u Hrvatsku, jer sumnjam da će i Slovenci dopustiti mahanje zabranjenim simbolima. Iako ne sumnjam da će sada pokušati sve kako bi se odluka promijenila, umjesto da se konačno odlučno prestane s revizijom prošlosti“, smatra Borić.

Ona dodaje kako je odluka Katoličke crkve u Koruškoj da zabrani održavanje mise za stradale pripadnike ustaškog pokreta i poruka hrvatskom državnom vrhu da prestane koketirati s ustaštvom.

„Naravno da je to poruka. Pitanje je zna li je državni vrh pročitati. I pitanje je ko će im je protumačiti, jer se čini da odluke ne mogu donijeti bez „sufliranja“. Možda će Vlada morati oformiti još jedno povjerenstvo ili će se držati za crkvene skute, jer dolaze još jedni izbori. Mogla bi tobiti i poruka predsjednici da pažljivije bira savjetnike. Kad već sama ne zna porijeklo ZDS-a. A poruka je jednostavna: državni vrh bi trebao razumjeti poruku: krajnji je čas prestati tolerirati filoustaštvo i prestati s revizijom prošlosti“, poručuje Borić.

Mnogi smatraju da Katolička crkva u Koruškoj odluku o zabrani nije mogla donijeti bez podrške Vatikana. Može li ova odluka onda biti poruka i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj da prestane s održavanjem misaza Pavelića i druge zločince?

„Ne znam je li Katolička crkva u Koruškoj odluku donijela uz podršku Vatikana. Želim vjerovati da je odluku donijela samostalno, nakon štoje godinama pratila rast filoustaštva koje se onda i Austriji„stavljalo na dušu“ tj. da ga kao država i Crkva toleriraju. Austriji je trebalo dosta vremena da se odmakne od svoje fašističke prošlosti. Stoga, danas kad je Evropa kapilarno prošarana pojavama fašizma, netolerancijom prema drukčijima, muslimanima ili Židovima, Romima iliizbjeglicama ili LGBT osobama, ovaj čin Koruške biskupije ohrabruje. Još kad bi se Katolička crkva ugledala na svoju braću u Austriji. Jer mise za Pavelića i ratne zločince koje se godinama organiziraju u Hrvatskoj zloupotrebljavaju se za veličanje ustaškog pokreta“, zaključila je Rada Borić.  

Rada Borić je autorica prvog hrvatsko-finskog rječnika, dugo godina radila je kao predavačica kulturne historije Balkana na Univerzitetu u Helsinkiju, a predavala je i na Univerzitetu Indiana u SAD-u. Ugledni američki časopis Forbes uvrstio je Radu Borić na listu sedam najmoćnijih feministkinja svijeta.

Tokom rata radila je u Centru za žene žrtve rata, a 1995. godine pokrenula je Centar za ženske studije, članica je Ženske mreže Hrvatske.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo