10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

12.03.2019 / 09:49 Kultura - Konjic

Promovirana knjiga izabranih pjesama Alekse Šantića 'Ostajte ovdje'

Promovirana knjiga izabranih pjesama Alekse Šantića 'Ostajte ovdje'
Foto: FENA - Vijesti.ba
U organizaciji Narodnoga univerziteta Konjic u ponedjeljak je promovirana knjiga izabranih pjesama Alekse Šantića "Ostajte ovdje" u nakladi Srpskog prosvjetnog kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Sarajevo.

O knjizi, koja je objavljena 2018. godine u povodu 150 godina od Šantićevog rođenja, govorili su urednica Dragana Tomašević, priređivač knjige prof. dr. Dijana Hadžizukić i promotorica doc. dr. Irma Marić.

27. svibnja 2018. godine navršilo se sto i pedeset godina od rođenja mostarskog, bosanskohercegovačkog, srpskog i južnoslavenskog pjesnika Alekse Šantića te je takav jubilej sam po sebi dovoljan za objavljivanje Šantićeve knjige izabranih pjesama, ali i za svojevrsni osvrt na recepciju njegove poezije kroz protekla desetljeća.

Izbor pjesama Alekse Šantića "Ostajte ovdje" nije samo još jedan u nizu izbora vođen priređivačevim ukusom i njegovim književno-estetskim kriterijima nego zbir pjesama koje su se pojavljivale u izborima različitih priređivača, u različitim vremenskim i ideološkim kontekstima, istaknuto je na promociji.

Promotori su ocijenili kako su različita književno-kritička čitanja, kao i različiti izbori Šantićeve poezije u razdoblju od 1948. do 2008. godine doveli do različitog odnosa kako prema ideološkim i poetičkim kriterijima kroz desetljeća, tako i prema geografskom prostoru u kojem su zbirke tiskane.

Tako, na primjer, u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata u izborima dominira rodoljubna i socijalna lirika, dok su u novije vrijeme mnogo prisutnije Šantićeve ljubavne i autopoetičke pjesme. Također, kada je u pitanju književna kritika, odnos je drugačiji u Srbiji gdje je Šantić bio tek periferni pjesnik mnogo snažnije književne matice, dok je u Bosni i Hercegovini Šantić smješten u sam centar poetskih kretanja.

Zaključeno je kako je Šantićev opus, s više od šest stotina pjesama, omogućio i različite izbore, i različita čitanja, pa čak i potpuno različite stavove o tome koje su njegove pjesme antologijske.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo