7°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

11.03.2019 / 20:53 Zanimljivosti - Planinarski pohod

Iz Kraljeve Sutjeske do Bobovca - pješačenje u ozračju povijesnih simbola

Iz Kraljeve Sutjeske do Bobovca - pješačenje u ozračju povijesnih simbola
Foto: FENA - Vijesti.ba
U organizaciji sarajevskog planinarskog društva 'Energoinvest'  23-oje  planinara pohodili su proteklog vikenda kraljevski grad Bobovac.

Iz Kraljeve Sutjeske gdje su obišli crkvu koja posjeduje najstarije orgulje u BiH i muzej franjevačkog samostana razgledavši vrijedne religijske i etnografske eksponate  te biblioteku s primjercima koji spadaju u najstarije štampane knjiga u svijetu, planinari su započeli pješačenje koritom rijeke Bukovice prema Bobovcu.

Uz kratke pauze i mjestimično nešto teže kretanje, jer je dio planinarske staze poplavljen nabujalom Bukovicom, pa su se planinari kretali iznad staze što je zahtijevalo i malo alpinističke spretnosti, koju su za one manje iskusne nadomjestili svojom pomoći, instrukcijama i budnim promatranjem vodiči Zijad Zimić i Edin Hadžić uz asistenciju Hasne Smječanin te drugih spretnih članova PD 'Energoinvest', svi  učesnici pohoda su uspješno stigli na Bobovac.

Kraći odmor bio je posebno ugodan u ozračju 'usnulog Bobovca' koji kao i Kraljeva Sutjeska svjedoče  višestoljetnu povijest BiH. Brojna artefakta  izložena u samostanskom muzeju, te jedna od najstarijih džamija na Balkanu , za koju muslimanska tradicija kaže da ju je u Kraljevoj Sutjesci  sagradio sultan Mehmed II el-Fatih 1463. godine prilikom pohoda na Bosnu i osvajanja Bobovca, te arhitektonski  izvanredno osmišljena porodična kuća Ive Duspera sagrađena u 19. stoljeću, na malom prostoru svjedoče o stoljećima  kraljeva, vladara, raznih osvajača, ratova, napada, oslobađanja i trajanja BiH, od  "Kulina bana do današnjih dana".

U sumrak čaršija s ćepencima, tek pokoji osvijetljeni samostanski prozor i huk rječice Trstionice bili su poseban štih na kraju petosatnog pješačenja.

Iako spomenička, istoriografska i brojna druga svjedočanstva, materijalna i kulturna baština  govore o stoljećima  opstojnosti BiH, svaki ponovni dolazak i susretanje sa  kulturno-povijesnim lokalitetima kakvi su Kraljeva Sutjeska i Bobovac posjetioce na ostavljaju ravnodušnim. Zato je  subotnji planinarski pohod u ozračju srednjovjekovnih povijesnih simbola bio još posebniji.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo