16°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

11.03.2019 / 20:51 Obrazovanje - Studiralo 7800 studenata

Mašinski fakultet u Zenici obilježio 42. godišnjicu rada

Mašinski fakultet u Zenici obilježio 42. godišnjicu rada
Foto: FENA - Vijesti.ba
Mašinski fakultet u Zenici obilježio je 42 godine rada i postojanja, tokom kojih je, kako je napomenuo dekan te visokoškolske ustanove Fuad Hadžikadunić, studiralo oko 7.800 studenata, a diplomiralo njih oko 1.500.

Mašinski fakultet je, nakon Metalurškog fakulteta, i najstarija visokoškolska ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu te druga najstarija sastavnica Univerziteta Zenica, koji ima osam fakulteta.

- Ovdje se cijeni kvalitet, a ne kvantitet. Mi ne dajemo i ne dijelimo diplome - diplomu ovdje treba zaraditi. I, onda, ta diploma otvara širom vrata u cijelom svijetu - ističe dekan Hadžikadunić.

Trenutno na tom fakultetu, na pet studijskih programa, studira oko 550 studenata, a od naredne godine uvode se i dva nova studijska programa - Dizajn i tehnologija u drvopreradi te Inženjerska i poslovna informatika.

- Sve je proceduralno urađeno i u skladu s potrebama tržišta rada. Znamo da naša sprega s IT tehnologijama, pogotovo u jednoj oblasti u kojoj privreda ulaže ogromna sredstva - preko 2,3 milijarde KM ulaže se u drvnu industriju, ali ovdje je akcenat na dizajnu - kaže Hadžikadunić.

Napominje kako neki zenički studenti tokom studija odlaze na semestar ili dva i na eminentne evropske univerzitete, čime se donosi svježina i novi rezultati u školovanju.

- Mašinski fakultet je respektabilan, ne samo u okviru Univerziteta u Zenici i regiji, nego i u BiH pa i šire. Dovoljno je da pogledamo broj eminentnih profesora i stručnjaka, koji su predavali na tom fakultetu, kao i broj diplomanata, koji su stekli diplomu na Mašinskom fakultetu u Zenici. Sve su to stručnjaci koji su razvijali respektabilne firme - napomenuo je rektor Univerziteta Zenica Damir Kukić, koji je istakao kako su ponosni što u svom okrilju imaju jednu takvu visokoškolsku ustanovu.  

Uz podršku Vlade ZDK, Švedske vlade i Federalnog fonda za zaštitu okoliša te UNDP-a, na tom zeničkom fakultetu kreću u projekt Energetske efikasnosti, odnosno utopljavanja zgrade u skladu.

U saradnji sa njemačkim GIZ-om, dobili su najsavremenije skenere, koje u BiH imaju samo oni, a koji se i naslanjaju na nove studijske programe.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo