13°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

11.03.2019 / 13:31 BiH - Milan Radanović za Vijesti.ba

Historičar iz Beograda podsjeća na sve četničke zločine u Višegradu

Historičar iz Beograda podsjeća na sve četničke zločine u Višegradu
Foto: Vijesti.ba
Historičar iz Beograda Milan Radanović komentarisao je za Vijesti.ba četničko okupljanje i slavljenje Draže Mihailovića u Višegradu.

Uprkos historijskim činjenicama o četničkom pokretu i njegovom lideru Mihailoviću, on se i danas slavi kao heroj od strane srpskih nacionalista. Radanović objašanjava zašto je to tako.

„Jedina pobjeda koju je srpski nacionalizam ostvario u posljednjih 30 godina jeste pobjeda nad komunizmom. Zbog toga se srpski nacionalizam grčevito drži antikomunističke propagande i retorike kako bi opravdao vlastiti klimavi legitimitet s obzirom na katastrofalne rezultate politike srpskog nacionalizma, odnosno katastrofalne posljedice srpskog nacionalizma kao vladajuće ideologije, u posljednje tri decenije. Katastrofalne rezultate i posljedice - prije svega po srpski narod i srpsku državu“, pojašnjava Radanović.

On dodaje kako je Draža Mihailović simbol borbe srpskog nacionalizma protiv komunizma.

„On je antipod svemu onome što se u procesu delegitimizacije jugoslovenskog socijalizma željelo predstaviti kao navodna antisrpska politika jugoslovenskih komunista. Iako je riječ o nesumnjivo negativnoj istorijskoj ličnosti koja je bila na čelu jednog kolaboracionističkog pokreta koji je počinio ne samo izdaju već i bezbroj ratnih zločina, uključujući i masovne zločine nad ženama i djecom, onima koji Mihailovića rehabilituju, glorifikuju, afirmišu i viktimiziraju neophodna je jedna takva istorijska figura kako bi se što efikasnije delegitimozovao i kriminalizovao jugoslovenski socijalistički projekat“, kaže Radanović.

On podsjeća da je srpski narod većinski podržavao ne samo borbu jugoslovenskih partizana predvođenih komunistima već i društveno-ekonomski projekat koji su izgradili jugoslovenski i srpski komunisti nakon dolaska na vlast.

„Delegitimizacija i kriminalizacija jugoslovenskog socijalizma nužna je kako bi se pravdali pljačkaška privatizacija društvene imovine, uništenje ekonomije, osiromašenje velike većine naroda, ogromna nezaposlenost, socijalna bijeda i društveno beznađe, ali i ratni zločini srpskog nacionalizma, kao i ostale katastrofalne posljedice takve politike. Draža Mihailović je ikona takve politike, politike nacionalizma i restauracije kapitalizma. Njegova ličnost uvijek će se potencirati kada god se javnosti servira jeftina propaganda o tome kako su komunisti navodno decenijama lagali o Drugom svjetskom ratu, kako je srpski narod navodno rasrbljavan i kako je nacionalna politika jugoslovenskih komunista navodno bila antisrpska. Sve to slušamo već tri decenije i slušaćemo još dugo jer niko ne sumnja da će socijalna i ekonomska kriza u kojoj obitava srpsko društvo prestati u dogledno vrijeme. Neće prestati dok god su na vlasti kapitalisti i njihovi političari“, dodaje ovaj historičar.

On je podsjetio koje su sve zločine tokom Drugog svjetskog rata počinili pripadnici četničkog pokreta na području Višegrada.

„Mihailovićevi četnici su u okviru vojne operacije čije sprovođenje je on naredio, od 5. do 7. oktobra 1943. u Višegradu pobili nekoliko stotina muslimanskih civila. Žrtve su mahom ubijane spaljivanjem i klanjem. Draža Mihailović nije preduzeo ništa da kazni one koji su tada ubijali u Višegradu, a koji su bili pod njegovom nesumnjivom komadom, iako je znao šta su četnici počinili u tom gradu. Iako je imao informacije da su za zločin bili najodgovorniji pripadnici Višegradske brigade JVuO i da je komandant brigade Dragiša Vasiljević „direktno naređivao klanje muslimana, određujući odjeljenja za klanje i paljenje“ (kako je Mihailović nedugo nakon toga napisao u jednoj depeši) Mihailoviću nije smetalo da nakon rata potraži utočište upravo kod Vasiljevića i njemu odanih jataka u višegradskom kraju. Dakle, isti taj Dragiša Vasiljević je organizovao skrivanje Draže Mihailovića nakon rata. Operacija JVuO usmjerena na Višegrad početkom oktobra 1943. mogla je biti najveličanstvenija četnička pobjeda u Drugom svjetskom ratu jer je riječ o operaciji usmjerenoj prije svega protiv njemačkog Vermahta, skoro dvije godine nakon što su četnici prestali da ratuju protiv Vermahta. Međutim, ono što je uslijedilo nakon ulaska četnika u Višegrad, a što pročetnički revizionisti uvijek namerno prešućuju, omogućilo je da o tom vojnom poduhvatu govorimo kao o još jednoj istorijskoj sramoti tog pokreta i srpskog nacionalizma generalno“, ističe Radanović.

Na pitanje kakva se poruka šalje ovakvim okupljanjima u Višegradu, Radanović kaže se šalje ista potencijalna poruka kakva bi se poslala da se u Starom Brodu na Drini okupe slični crnokošuljaši koji bi veličali Juru Francetića i glorifikovali ustaške koljače.

„Dakle, jedna takva potencijalna poruka s pravom bi uznemirila srpski narod koji bi takvu poruku shvatio kao odvratnu provokaciju i svojevrsna prijetnju. A četnički cirkus u Višegradu bio je upravo to: odvratna provokacija u gradu u kome su četnici dva puta u 20. vijeku počinili stravične zločine nad lokalnim muslimanskim stanovništvom, i svojevrsna prijetnja onim Bošnjacima koji su se vratili u taj grad u kome su nekad činili barem polovinu stanovništva, a odakle su ih protjerali ekstremni srpski nacionalisti, poput ovih koji su se u nedjelju šepurili u tom nesretnom gradu“, kaže on.

Radanović dodaje kako ne sumnja da oni ne znaju za zločine koje su četnici počinili u Višegradu.

„Već godinama unazad na današnji dan četnički cirkuzanti defiluju Sokolovića ćuprijom. Nimalo ne sumnjam da oni ne znaju da su njihovi ideološki istomišljenici oktobra 1943. klali žene, starce i djecu na tom mostu i bacali ih u Drinu. Šta bih ja kao Srbin iz Hrvatske koji vodi porijeklo iz Bosanske krajine mogao da osjećam kada bi se novokomponovane ustaše okupile na mostovima u Bosanskoj Krupi, Bosanskom Novom, Bosanskoj Gradiški ili Brčkom, gdje su ustaše klali moje sunarodnike tokom Drugog svjetskog rata i bacali ih u Unu ili Savu? Zbog toga mi nije teško zamisliti kako se danas osjećaju višegradski Bošnjaci“, kaže Radanović.

On kaže da je jedini način suprotstavljanja ovakvim grupama njihova zabrana.

„Smatram da prema akterima ovakvih incidenata treba postupati na isti način kao i prema svima onima koji šire međuetničku mržnju: sudskim procesuiranjem i zatvorom. Dakle, na isti način na koji su takvi problemi riješavani u doba SFRJ. Skupove takvih desperadosa treba jednostavno zabraniti“, zaključio je Milan Radanović.

Milan Radanović (Nova Gradiška, 1976), diplomirao je historiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Objavio je dvije historiografske knjige: Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. (Beograd, 2014), Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine 1941-1944. i vojni gubici 1944-1945.(Beograd, 2015).

Također je objavio nekoliko radova o historijskom revizionizmu u Srbiji.

Istražuje ratne zločine u Jugoslaviji 1941-1945. iistorijat snaga kolaboracije u Srbiji i Jugoslaviji 1941-1945.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo