Utorak 19.02.


09.02.2019. / 11:34h Svijet - Vlada Španije

Katalonski lideri odbacuju pokušaj dijaloga

Katalonski lideri odbacuju pokušaj dijaloga
Španska vlada optužila je katalonske lidere, koji se zalažu za nezavisnost te pokrajine, da odbacuju njene pokušaje da počne dijalog, čiji je cilj rješavanje separatističke krize između Madrida i tog bogatog regiona.

Do zastoja u pregovorima dolazi u nelagodno vrijeme za manjinsku vladu premijera Pedra Sancheza, uoči glasanja naredne sedmice o budžetu za 2019. godinu, koje će najvjerovatniije propasti bez podrške katalonskih stranaka, ali i uoči početka suđenja 12 separatističkih lidera u utorak, konstatuje Reuters.
 
Zamjenica španskog premijera Carmen Calvo rekla je da su grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije odbacile okvir za pregovore, koji je predložila vlada, jer žele da se na dnevnom redu nađe referendum o nezavisnosti, što Madrid ne bi prihvatio.
 
 - Godinama su tražili dijalog. Uradili smo to. Ako to nije dovoljno, moramo da stanemo - rekla je ona na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.
 
Calvo je prethodno rekla da su katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost odbacile pregovarački okvir koji je predložila centralna vlada, s ciljem rješavanja separatističke krize između Madrida i bogatog sjeveroistočnog regiona.
 
- Grupe koje se zalažu za nezavisnost ne prihvataju okvir koji smo predložili - rekla je Calvo na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade, prenosi Al Jazeera Balkans.
 
Ukoliko prijedlog budžeta za 2019. godinu ne bude odobren, Španiji prijete vanredni parlamentarni izbori ove godine, na koje je opozicija i ranije pozivala u okviru kritike vladinog plana za otvaranje pregovora sa katalonskim separatistima.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!