Nedjelja 24.02.


09.02.2019. / 11:09h Regija - "Sedmični plan" na Twitteru

Ambasada SAD u Beogradu šaljivo odgovorila na pisanje medija o američkom tajnom planu

Ambasada SAD u Beogradu šaljivo odgovorila na pisanje medija o američkom tajnom planu
Fotografije susreta američkih diplomata s organizatorima protesta koji su dio opozicije u Srbiji u beogradskom hotelu "Hilton" djelo su obavještajnih struktura SAD, prema pisanju ''Večernjih novosti''.

Na tu (dez)informaciju šaljivo je reagirala Ambasada SAD u Beogradu.
 
Pozivajući se na saznanja iz srbijanskih sigurnosnih struktura, list piše da je cilj ove operacije bio da se, po objavljivanju ovih fotografija, u javnosti stekne utisak kako srbijanske službe uhode opozicionare, a da se naknadnom "obradom" događaja kroz društvene mreže sve ironično interpretira kao sindrom "balkanskog špijuna", koji je zahvatio srbijanski obavještajni aparat.
 
Povodom toga je na Twitter nalogu Američke ambasade u Srbiji objavljena fotografija "sedmičnog plana", u kom su naznačeni zadaci diplomata, uključujući i sastanak s "liderima opozicije, glumcima i članovima civilnog sektora", na javnim mjestima.
 
- ŠOKING! Procurio tajni dokument iz Američke ambasade! Sretan početak vikenda! :) - napisali su u tvitu službenici Ambasade SAD u Beogradu.
 
Među "zadacima" američkih službenika u glavnom gradu Srbije, između ostalog, navodi se i "popiti pivo s profesionalnim novinarima", "posjećivati muzejske izložbe", "platiti parking kartu" te "nastaviti s potragom najbolje pljeskavice u Beogradu".
 
Ranije je ''Večernji list'' naveo da je višesatni razgovor američkih službenika s liderom PSG-a Sergejom Trifunovićem u "Hiltonu" u javnosti protumačen kao direktno miješanje u unutrašnju politiku.
 
Na pitanje "Novosti" kakvog je karaktera bio sastanak u hotelu "Hilton", iz Ambasade SAD im je odgovoreno da je njihov posao da razumiju tu zemlju.

 

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još