6°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 11°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

10.03.2019 / 20:01 Regija - Azem Vlasi za Vijesti.ba

Kosovo je država, ne pada nam na pamet pitati Beograd

Kosovo je država, ne pada nam na pamet pitati Beograd
Foto: Vijesti.ba
Reakcije iz Beograda na kosovsku Platformu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nerazumne su i prožete uobičajenim frazama, mišljenja je analitičar i poznavalac odnosa u regiji Azem Vlasi. 

"Ako se u tim reakcijama kaže da će u Beogradu 'u svakom trenutku zašititi interese Srbije i svih njenih građana', valjda se podrazumjeva da će to isto činiti i kosovska strana za Kosovo i svoje građane", ističe Vlasi za Vijesti.ba.

Prema njegovoj ocjeni, nerazumno je kakav će to biti dijalog ako svaka strana u tome ne definiše svoju poziciju.

"Nadam se da u Beogradu ne misle da će kosovska strana u dijalog ići bez svojih stavova i da će samo čekati  šta će srpska strana tražiti, pa to udovoljiti", potcrtava naš sagovornik.

Na stavove vlasti Srbije kako je "Platforma posljednji ekser u kovčeg kosovskog dijaloga", Vlasi odgovara da su takva prejudiciranja "besmislena, pa i smiješna".

"To je upravo Platforma koja definiše poziciju kosovske strane za dijalog. A ako se tu nešto ne sviđa srpskoj strani, ima mnogo više toga što se kosovskoj strani ne sviđa od onoga što u Srbiji stalno ponavljaju. Stalno ponavljaju frazu o nekom kompromisu, ali ne kažu kakvom, šta pod tim misle", napominje Vlasi.

U konačnici, u dijalogu će se vidjeti do čega mogu dvije strane doći i sa čim će se evntualno usaglasiti, ali sve u okviru normalizacije međusobnih odnosa.

"Naravno da na kosovskoj strani nikome ne pada na pamet da pitamo Beograd da li je Kosovo država ili ne. Kosovo je država već 11 godina i to je završena stvar", kategoričan je ovaj analitičar.

Kosovo je, podsjeća, dobilo potvrdu od Međunarodnog suda pravde koji je upravo odgovarajući na pitanje Srbije nedvosmisleno konstatovao da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, te da nije u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, koja je, kako kaže, 1999. godine ukinula svaki segment nasilne vlasti Srbije nametnut represijom 1989. godine.

"Tom rezolucijom uspostavljena je privremena administracija UN. Dakle privremena, do rješenja konačnog statusa. Nakon dvije godine razgovora u Beču (2006-2008), odlučeno je da Kosovo ispunjava sve kriterije da bude sedma nova država nastala od federalnih jedinica bivše Jugoslavije", navodi Vlasi.

Nezavisnost Kosova, ističe, bazirana je i na načelima Badinterove komisije, na osnovu kojih su druge bivše federalne jedinice proglasile državnu nezavisnost.

"A i Kosovo je po posjlednjem legalnom Ustavu SFRJ od 1974. godine imalo status federalne jedinice. Po svom Ustavu, Kosovo garantuje maksimalna prava manjim etničkim zajednicama, dakle i Srbima, koji tu žive i to funkcioniše već 11 godina", tvrdi Vlasi.

Osvrnuo se i na stavove američke administracije o aktuelnom odnosu Kosova i Srbije. Naime, američki podtajnik za politička pitanja David Hale pozvao je na ukidanje prištinskih carinskih taksi na srpsku robu, te na nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Uoči dolaska u Beograd, on je rekao kako postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, ali i naglasio da SAD neće davati recept za rješenje

"Stav administracije SAD je fer i korektan. Ne nameću nikakvo gotovo rješenje, već podržavaju dijalog kojim dvije strane treba da dođu do rješenja za normalizaciju odnosa. Dakle, ne za status Kosova, jer je to riješeno i ne može biti predmet razgovora. Ali Amerikanci su decidivni u tome da rezultat dijaloga treba da dovede do međusobnog priznanja između Kosova i Srbije kao dviju nezavisnih i suverenih država", ističe Vlasi.  

On napominje da SAD insistira da se dijalogom brže dođe do rezultata jer su "i Amerikanci, dakle Vašington, ali i EU, odnosno Brisel, umorni od Srbije i Kosova i imaju mnogo većih globalnih svjetskih problema, pa se ne mogu stalno baviti nama".

Naš sagovornik zaključuje da na kosovskoj strani neće biti zapreka za nastavak dijaloga, te da će se to vidjeti prilikom posjete visokog predstavnika administracije SAD Davida Heila Prištini.

"Dijalog treba da se nastavi. Kosovska strana je za nastavak dijaloga i želi konačni sporazum što je moguće prije. A kada će se dijalog okončati i kakvim će rezultatom uroditi, sada je teško prognozirati. Pozicije dviju strana su prilično udaljene", kaže naš sagovornik.(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo