4°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 8°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

10.03.2019 / 15:50 BiH - Iz godine u godinu

Završeno i ovogodišnje četničko veličanje zločina u Višegradu

Završeno i ovogodišnje četničko veličanje zločina u Višegradu
Foto: Vijesti.ba

Završeno je današnje orgijanje četničkog pokreta iz RS i Srbije u Višegradu.

Sve je okončano parastosom ispred crkve i spomenika Draži Mihailoviću u Draževini te polaganjem cvijeća na spomenik pripadnicima njegove pratnje Nikoli Majstoroviću, Dragiši Vasiljeviću i Blagoju Kovaču.

Od oko 3.000 Višegrađana ubijenih u proteklom ratu još se traga za kostima oko 1.000 žrtava. Nadu porodica da će, barem četvrt stoljeća nakon rata, uspjeti pronaći njihove posmrtne ostatke i živjeti u nekoj normalnoj državi, svaki put ruše ovakva paradiranja.

– Sve je rečeno samim tim što je dozvoljeno održavanje ovakvog skupa. Nažalost, niko od predstavnika vlasti nikada se nije oglasio povodom ovoga, a kamoli zabranio okupljanja četnika. Pitam se gdje je danas Dragan Mektić!? Da muslimani urade ovakvo nešto, sve bi bilo drugačije – kaže Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja ubijenih i nestalih "Višegrad 92".

Predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” Bakira Hasečić, današnje okupljanje u Višegradu smatra direktnim atakom na povratnike nesrpske nacionalnosti u istočnu Bosnu.
Hasečić je rekla da je “žalosno i tužno da se nakon 26 godina ponovo dešava 1992. i 1995. godina”.

“Očito da mi ne kontrolišemo granice Bosne i Hercegovine. Kad vidimo duž rijeke Drine pa sve do Zvornika da su nam granice kontejneri na panjevima, pitam se na koji način mogu proći sa onakvim uniformama koji podsjećaju sve građane, a kamoli žrtve da su to uniforme slične onima iz 1992. godine”, rekla je Hasečić.

Ona je kritikovala Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, aktuelni i stari saziv, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, resorna ministarstva i ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića koji je, ističe Hasečić, “morao spriječiti i kontrolisati granicu Bosne i Hercegovine kako ne bi upadali isti i slični ratni zločinci i veličali ratnog zločinca Dražu Mihajlovića”.
Reakcija Dragana Bursaća.

- Eto, recimo na mjestu gdje se danas postrojavaju četničke bradonje njihovi ideološki (i familijarni) preci su 1943. godine, baš tu, baš negdje u ovo vrijeme na Višegradskoj ćupriji, ubili čak desetero djece i suprugu Hasana Tufekčića, rođenog 1905. godine u Višegradu.


Pazite ovo, ubili su mu pet sinova i pet kćeri. A onda po damarima krvavog povijesnog kontinuiteta, od petero djece iz drugog braka, četnici su mu 1992. ubili još troje djece, koja su nosila imena ubijene braće i sestara u Drugom svjetskom ratu. Dakle, u dva rata (Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem klanju) četnici su Hasanu ubili trinaestero djece i suprugu.
Malo li je za jednu porodicu?

Eto, tu na tim kostima danas se četnici postrojavaju i pjevaju bit će opet pakao i krvava Drina! Slobodno i legalno.
Malo li je, Gospode??? - napisao je Dragan Bursać na svom Facebook profilu.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo