17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

10.03.2019 / 13:46 Zanimljivosti - S ciljem sprečavanja dezinformacija

YouTube uvodi opciju za provjeravanje činjenica

YouTube uvodi opciju za provjeravanje činjenica
Foto: Vijesti.ba

YouTube je dodao platformu za provjeravanje činjenica, koja će se pojavljivati svaki put kada korisnici pretražuju kontroverzne teme.

Tekstualna polja pojavljivaće se u vrhu rezultata pretraživanja i nudiće informacije koje dolaze od pouzdanih partnera, a kako bi se sprječavalo širenje dezinformacija.

Opcija će se prvo pojaviti u Indiji, na hindi i engleskom jeziku, da bi nakon toga stigla i do korisnika u drugim dijelovima svijeta.

Opcija se neće odnositi na pojedinačne sadržaje, budući da bi za to bilo potrebno mnogo više resursa i ljudske radne snage, već će važiti za grupe kontroverznih tema u okviru kojih se obično dijele pogrešne informacije.

Tekstovi koji nude činjenice moraće prvo da prođu niz provjera da bi stigli do rezultata pretraživanja, i da bi korisnicima ponudili izvore tačnih informacija u vezi sa temama oko kojih se često spekuliše.

YouTube je poslednjih godina napravio niz izmjena, a kao dio borbe protiv video sadržaja koji šire lažne vijesti, te kreatora čije kontroverzne aktivnosti doprinose globalnom neznanju, piše PC Press.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo