Sarajevo 7 °C Utorak 19.02.


08.02.2019. / 13:58h Ostali sportovi - Historijski trenutak

BiH dolaskom baklje u Sarajevo preuzela odgovornost da širi prijateljstvo

 BiH dolaskom baklje u Sarajevo preuzela odgovornost da širi prijateljstvo
EYOF je historijski trenutak za dva grada, olimpijski plamen se ponovo vraća u Bosnu i Hercegovinu, poručio je predsjednik Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta Jozef Liba.

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) će, naglasio je Liba na otvaranju glavnog Press centra ove sportske manifestacije, ostati u sjećanju kao nešto što je zbližilo i proslavilo dva grada.
 
- Ovo je historijski trenutak za dva grada, ali i za Evropski olimpijski komitet - istakao je Liba.
 
Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić kazao je da se u početku činilo nemogućom misijom organizirati ovako veliki događaj, ali da su dva grada pokazala da je itekako moguće.
 
- Osjećamo se ponosnim što smo uspjeli da dođemo do početka EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ovo je prilika da se ponovo pojave i zažive olimpijske vrijednosti koje vraćaju olimpijski duh u BiH - naglasio je Kvesić te dodao da će za dva dana BiH biti središte zimskog sporta Evrope.
 
Istakao je i da EYOF pokazuje da se u BiH mogu kvalitetno i zajedno organizirati dobre manifestacije koje šalju poruku mladima da je moguće očekivati kvalitetnu budućnost.
 
Direktor ''EYOF 2019'' d.o.o. Senahid Godinjak je izrazio zadovoljstvo da u BiH nakon 35 godina ponovo dolaze delegacije iz 46 evropskih zemalja koje će predstaviti svoje mlade, najbolje sportiste.
 
Istakao je da je BiH dolaskom baklje u Sarajevo preuzela odgovornost da širiti prijateljstvo i mir.
 
- Prvi gosti i šefovi delegacija su jučer došli, a sutra je završni dan da svih 1.600 takmičara, njihovi treneri i drugo osoblje dođu u naše Olimpijsko selo - rekao je Godinjak.
 
Predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo izrazili su zadovoljstvo da se Bosna i Hercegovina Evropi i svijetu predstavlja u najboljem organizacionom smislu.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!