10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

10.03.2019 / 11:18 Kultura - "Kultura u susjedstvu"

Dubrovački folklorni ansambl Linđo oduševio Sarajlije

Dubrovački folklorni ansambl Linđo oduševio Sarajlije
Foto: Udruga Libertas - bVijesti.ba

U prepunoj multimedijalnoj dvorani Sveti Franjo Asiški u Sarajevu sinoć je u okviru projekta "Kultura u susjedstvu" održana manifestacija "Folklorna večer s Linđom", u organizaciji udruga "Facultas za prosperitet mladeži" i "Libertas" i Franjevačkog medijskog centra "Svjetlo riječi".

Nastupom folklornog ansambla "Linđo" u Sarajevu, revija "Svjetlo riječi", koju izdaju franjevci Bosne Srebrene, obilježila je 37. obljetnicu neprekidnog izlaženja, a Udruga za kulturne djelatnosti i promociju "Libertas" 20. obljetnicu utemeljenja.

Manifestaciju "Folklorna večer s Linđom" otvorio je fra Nikica Vuica, ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene i gvardijan franjevačkog samostana u Kovačićima, istaknuvši da se ovakvim manifestacijama promoviraju kultura i umjetnici na polju regionalne i međudržavne suradnje te se doprinosi jačanju veza Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Voditeljica programa bila je Ivana Krstanović.

Inače, folklorni ansambl Linđo, osnovan 1964. godine, danas je ustanova u kulturi Grada Dubrovnika. Fenomenima tradicijske culture, kao svojevrsnim simbolima identiteta, Ansambl Linđo posvećuje posebnu pažnju, ispunjavajući tako svoju zadaću prikupljanja, umjetničkog obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske  glazbene plesne baštine, nastojeći u svakom segmentu biti što bliži autentičnom narodnom izričaju. Ansambl osobito njeguje klapsku pjesmu. Folklorni ansambl Linđo dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Franjevački medijski centar "Svjetlo riječi" je medijska kuća franjevaca Franjevačke provincije Bosne Srebrene u okviru koje se svakodnevno radi na nekoliko značajnih projekata, u duhu Franjevačkog reda i zdravih tradicija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Udruga "Libertas" je nevladina organizacija iz Sarajeva čiji su osnovni ciljevi promicanje i očuvanje kulture bh. Hrvata, kao dijela sveukupne bosanskohercegovačke kulture, te promicanje obrazovanja i znanosti. Do sada je Udruga "Libertas" organizirala više od 680 različitih manifestacija u Sarajevu i BiH. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada.

Ravnatelj Folklornog ansambla "Linđo" Vlaho Kljunak je na kraju manifestacije pozdravio publiku te organizatorima uručio prigodne poklone, a fra Nikica Vuica je gostima iz Dubrovnika poklonio knjige fra Petra Anđelovića, saopćeno je iz Udruge "Libertas".  

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo