Nedjelja 24.02.


07.02.2019. / 21:31h BiH - Emir Suljagić

Komisije će zaključiti da je genocid u BiH bio preventivni

Komisije će zaključiti da je genocid u BiH bio preventivni
Vlada bh. entiteta RS formirala je dvije međunarodne komisije, koje bi trebale istražiti stradanje Srba u Sarajevu od 1992. do 1995., te svih naroda u Srebrenici i njenoj okolici u istom razdoblju.

Gost Aljazeere ovim povodom bio je politolog i publicist Emir Suljagić.

Samo je jedan cilj osnivanja komisija za Srebrenicu i Sarajevo - kreiranje kompetitivnog i konkurentnog narativa o tome šta se ovdje događalo između 1992. i 1995. godine, smatra Suljagić.

- U idućih pet godina, mediji iz Srbije i iz Banjaluke će nas po sedmičnoj osnovi bombardovati senzacionalnim otkrićima "eksperata" - rekao je Suljagić za Al Jazeeru.

Prema njegovim riječima, prije ili kasnije će se naći neko ko će reći: "Čujte, vidite da nemamo konsenzusa o tome šta se događalo ovdje između 1992. i 1995. Godine, hajdemo gledati naprijed i ići naprijed".

- Ne može biti nikakvog pomirenja, ovo je apsolutno neprihvatljivo - rekao je Suljagić.

Naglašava da ono što komisije za Srebrenicu i Sarajevo neće promijeniti jesu činjenice.

- Ali, ono što će promijeniti, i ovo treba shvatiti vrlo ozbiljno, barem će dijelom promijeniti percepciju o tome šta se ovdje događalo između 1992. i 1995. godine . A ono što se ovdje događalo ima samo jedno ime, a to je genocid - rekao je Suljagić.

Podsjeća da su prije ove, danas formirane, postojale još dvije komisije za Srebrenicu. Prva je formirana 2000., da bi dvije godine kasnije objavila izvještaj u kojem se navodilo da je u Srebrenici ubijeno svega par stotina ljudi, i to uglavnom u međusobnim obračunima.

Taj izvještaj, dodaje Suljagić, koji je Mladen Ivanić potpisao u svojstvu predsjednika Vlade RS-a, je odbačen. Godine 2004. usvojen je Izvještaj međunarodne komisije sa domaćim učešćem, koji je odbio NSRS.

- Osnovna premisa je sljedeća: genocid u entitetu RS ima status javnog dobra, osnivanje komisija za Srebrenicu i Sarajevo je dokaz za to - kaže Suljagić.

Na pitanje novinarke šta zna o članovima koji su imenovani u ove dvije komisije, Suljagić kaže kako zna nešto malo o dvojici predsjedavajućih - Gideonu Grajfu i Rafaelu Izraeliju.

- Grajf je relativno ozbiljan čovjek kad je riječ o holokaustu. Bavio se holokaustom, a koliko znam, napisao je i par knjiga o tome. Međutim, nikad se s Bosnom nije sreo u putu. On se bavio Jasenovcem, jedan je od autora srbijansko-izraelske izložbe o Jasenovcu, koja je održana u UN-u - navodi Suljagić.

Međutim, dodaje, Grajf nema apsolutno nikakvo akademsko obrazovanje, niti bilo kakvo istraživačko iskustvo, niti bilo kakve druge reference kada je riječ o tome šta se u BIH dešavalo između 1992. i 1995.

- Očigledno je da je Dodikovo lobiranje za rezultat imalo to da je neke ljude u Izraelu ubijedilo da je rat 1992-1995. zapravo bio repriza rata 1941-1945. - istakao je Suljagić.

Pojašnjava da je Rafael Izraeli, koji je postavljen za predsjedavajućeg Komisije za Sarajevo, prije nego je otišao u akademske vode imao karijeru u vojno-obavještajnoj službi izraelskih odbrambenih snaga, i stručnjak je za kineske i islamske studije.

- On nema apsolutno nikakav background kad je riječ o BiH i Balkanu. Ne zna ništa o historiji BiH, kao ni Grajf. I oni su tu dovedeni iz jednog vrlo prostog razloga , a to je da obje komisije zaključe da je genocid u BiH bio zapravo preventivni genocid, i da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić ovdje zapravo 1992. naređivali i spaljivali živu djecu u Višegradu zato što su ta djeca bila sjeme ISIL-a - dodao je Suljagić.

Cijeli razgovor u videu ispod ...


(Vijesti.ba)