Sarajevo 1 °C Utorak 19.02.


07.02.2019. / 20:03h Politika - Aliefendić, Žuljević i Pirić za Vijesti.ba

Ko će riješiti "talačku krizu": Federacija u finansijskoj blokadi

Ko će riješiti
Veći bosanskohercegovački entitet ni 38 dana od ulaska u 2019. godinu nema budžeta, ali ni odluke o privremenom finansiranju. Taoci finansijske blokade, kojoj se još uvijek ne naslućuje kraj, su obični građani.

Na nelegitimnost starog saziva federalnog Doma naroda da se pozabavi ovim pitanjem upozorile su međunarodne institucije, uprkos državnim Ustavom zagarantovanom kontinuitetu izvršne vlasti.

No, i dalje nema vanredne sjednice Doma naroda na kojoj bi delegati razmatrali Prijedlog budžeta za 2019., koji su njihove kolege zastupnici podržali prije nepunih mjesec dana. Ali, da bi taj dokument stupio na snagu, podršku mora dobiti u oba doma.

Pred kraj januara, novoformirani Klub Bošnjaka jednoglasno je usvojio inicijativu kojom je od predsjedavajuće Doma naroda Lidije Bradare zatražio da hitno sazove sjednicu tog doma. Poslovnički rok kada bi to trebala uraditi ističe u naredni ponedjeljak, 11. februara. Nakon toga teče rok od sedam dana u kojem je može sazvati i dopredsjedavajući Jasenko Tufekčić.

Aliefendić: U ponedjeljak 'dan D'

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Parlamentu FBiH Almedin Aliefendić ističe da će u ponedjeljak biti održane konsultacije na kojima će biti procijenjena dinamika realizacije procedure Centralne izborne komisije (CIK) BiH u vezi s izborom novih delegata.

Ukoliko taj proces ne bude završen u narednoj sedmici, kaže Aliefendić, bit će donesena odluka o sazivanju sjednice Doma u aktuelnom sazivu i usvajanju budžeta za 2019., te finansijskih planova vanbudžetskih fondova.

- U ponedjeljak je 'dan D' jer tada ističe rok od 14 dana da predsjedavajuća Bradara sazove sjednicu - podsjeća Aliefendić u razgovoru za Vijesti.ba.

U međuvremenu je Bradara pozvala sve kantonalne skupštine i političke stranke da izaberu delegate za taj dom kako bi bila zakazana sjednica novog saziva.

Izrazila je nadu da će sve kantonalne skupštine posao završiti do 5. februara, a da će sjednica novog saziva Doma naroda biti zakazana do 10. februara.

Žuljević: Navodi Bradare licemjerni alibi

Delegat Aner Žuljević smatra kako je danas više nego jasno da je od Ureda visokog predstavnika (OHR) bilo neodgovorno da protumači kako stari saziv Doma naroda nema legitimitet, a da pri tome ne ponudi rješenje u kojem građani neće ponovno biti žrtva finansijske blokade za koju su najmanje krivi.

Žuljević je Bradarine najave o novom sazivu do 10. februara ocijenio nerealnim, i kao takve neodgovornim, te dodao da "predstavljaju licemjerni alibi međunarodnoj zajednici i politici blokade, čije posljedice pogrešnih odluka plaćaju naosjetljivije kategorije u našem društvu".

- Svakom realnom je jasno da u ovom momentu nema objektivne šanse da se novi saziv Doma konstituiše do vremena, kada budžet u smislu izvršenja terminski počinje isplatu naknada iz segmenta socijale i boračkih prava, što predstavlja politički udar na život najosjetljivijih kategorija u FBiH - ističe Žuljević u razgovoru za Vijesti.ba.

Mišljenja je da se predugo u ovoj zemlji i međunarodna i domaća politika neodgovorno igraju s ljudskim životima i da to mora biti zaustavljeno.

- Rješenja su jednostavna ako ima volje, a to je da stari saziv održi sjednicu i usvoji budžet naredne sedmice, ili da OHR u skladu sa svojom prethodnom praksom proglasi odluku o privremenom finansiranju - kaže Žuljević.

Od OHR-a je zatražio da djeluje i zaustavi talačku krizu u kojoj su se našli građani FBiH.

- Stoga, molim OHR da u skladu sa svojom ranijom praksom okonča ovu talačku krizu građana FBiH i proglasi odluku o privremenom finansiranju ili da klub Bošnjaka putem potpredsjednika Doma u ponedjeljak, kada ističe 14 dan po Poslovniku, zakaže sjednicu i raspetlja ovaj "gordijev čvor" u interesu građana - zaključuje Žuljević.
 

Pirić: Potvrđeni rezultati do kraja naredne sedmice

- Ukoliko sve kantonalne skupštine do kraja ove sedmice izaberu delegate za Dom naroda FBiH, te ukoliko ne bude žalbi na odluke CIK-a BiH o utvrđivanju rezultata, krajem naredne sedmice bismo mogli imati potvrđene rezultate za Dom naroda, kaže za Vijesti.ba glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

CIK BiH do sada je utvrdio rezultate i dodijelio mandate za Dom naroda FBiH delegatima iz Kantona Sarajevo, Posavskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjebosanskog kantona.

Kako kaže naša sagovornica, kada CIK BiH dobije rezultate izbora delegata iz svih kantona, uslijedit će potvrđivanje njihovih mandata. Time će biti završen prvi krug.

- Potom će uslijediti drugi krug raspodjele mandata, i to onih mandata gdje u prvom krugu nije bilo moguće popuniti iz određenog naroda iz određenog kantoina, jer u tom kantonu nije bilo izabranih iz tog naroda, pa se onda to popunjava iz kantona gdje ih ima izabranih - naglasila je Pirić.

Dodala je da postoji pravo žalbe na odluku CIK-a BiH o utvrđivanju rezultata i da je rok za to dva dana.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još