16°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

07.03.2019 / 22:45 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte djecu od dima

Pasivno pušenje je smrtonosno

Pasivno pušenje je smrtonosno
Foto: Ilustracija
Pasivno pušenje na dječije zdravlje djeluje mnogo gore nego što se dosad mislilo, što pokazuje najnovija medicinska dokumentacija. Ono je, zapravo, smrtonosno. 

Evo činjenica:

1. Kod još nerođene djece tokom devet mjeseci majčine trudnoće pušenje izaziva ozbiljne smetnje rasta, a porođajna težina je za 400 grama manja ako majka puši 20 cigareta dnevno, prenosi Avaz.

2. Povećan je i broj neuspjelih začeća, pobačaja i mrtvorođene djece, perinatalna smrtnost povećana je za 150 procenata.

3. Iznenadna smrt u kolijevci kod dojenčadi češća je za osam do 16 puta. U kasnijem periodu života, kod školske djece mnogo je više predebelih među onima čija je majka pušila tokom trudnoće.

I poslije rođenja djeca su izuzetno osjetljiva na duhanski dim, jer njihovi organi i imuni sistem još nisu zreli.

Izloženost štetnim materijama tokom pasivnog pušenja kod djece je mnogo veća jer ona, s obzirom na svoju težinu, moraju udisati više zraka nego odrasle osobe.

4. Pušenje u dječijoj blizini dodatno oštećuje osjetljivo dječije plućno tkivo i podstiče nastanak i razvitak astme, teških infekcija dišnih putova (50-100 procentno češće) i na duže staze i rak pluća.

5. Roditelji, naročito majke, koji uživaju u plavom dimu cigarete morali bi se zamisliti i nad činjenicom da potomci pušača u ranom djetinjstvu dva-tri puta češće imaju upalu srednjeg uha i četiri do sedam puta češće upalu moždanih ovojnica.

6. Uznemiruje činjenica da kod nas gotovo 70 procenata djece mlađe od šest godina živi u domaćinstvu u kojem puši jedan, a često i oba roditelja. Što je još gore, djeca roditelja nepušača izložena su dimu čim izađu vani - jer koad nas nema efikasne zabrane pušenja u javnim objektima.

Šta raditi

- Prije svega, ne pušite u prisustvu djece (mada bi najbolje bilo da postanete nepušači!).

- Ako pušite u svom automobilu, vi ste neprijatelj svoje djece. Koncentracija otrovnih materija u tako malom prostoru izuzetno je visoka. Ako vozite dijete, ne smijete pušiti.

- Roditelji, za dobro svoje djece zahtijevajte zabranu pušenja u objektima u kojima borave vaši mališani. Tu spadaju dječiji vrtići i obdaništa, škole, sportski objekti, trgovački centri, sve javne ustanove, ugostiteljski objekti, autobusi i ostala sredstva javnog prevoza.

- Liječnici i zdravstvene ustanove trebali bi napokom organizirati programe za odvikavanje od pušenja. To je posebno važan zadatak ginekologa, ali i drugih zdravstvenih radnika.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo