Nedjelja 24.02.


02.02.2019. / 19:06h Regija - "Jedan od pet miliona"

Deveti građanski protest u Beogradu: Oštre poruke Vučiću

Deveti građanski protest u Beogradu: Oštre poruke Vučiću
Deveti građanski protest "Jedan od pet miliona” počeo je čitanjem proglasa studenata Fakulteta političkih nauka u 18 sati u Beogradu na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Okupljenima se prva obratila Marija Bogdanović, profesorica beogradskog Filozofskog fakulteta.

"Slobodan čovjek je uslov za formiranje slobodnog i demokratskog društva. Ne želimo da živimo u društvu jednog preučenog vođe u zatvorenom društvu. Nismo očekivali ništa dobro, a gore ne može biti. Ubjeđuju nas da živimo u zlatno doba, ali u stvarnosti živimo u državi bez vladavine prava, bez slobodnih medija i nasilju u Skupštini i institucijama", rekla je Bogdanović.

Slađana Stanković, predstavnica Udruženja malinara, poručila je da dižu glas protiv nepravde.

"Došla sam u ime nezadovoljnih poljoprivrednika. Dvije godine bijemo bitku sa vlašću zbog obmane proizvođača maline. Vlast nas laže da ne može da utiče na cijenu maline. Pitam ovom prilikom ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića - ko je ovde bezobrazan?! Našu malinu miješaju sa malinama iz drugih zemalja i prodaju kao srpski brend. Danas ovdje dižemo glas protiv nepravde!", poručila je Stanković.

protesti-beograd

Okupljenima se obratio i muzičar Marko Šelić Marčelo, koji je rekao da mu građanska dužnost, čast i sloboda nalažu da bude tu.

"Živimo u svijetu iz glave Aleksandra Vučića, došlo nam je preko glave, dalje tako neće moći. Nisam ovdje da kinjim one koji nemaju hrabrosti, već da ih ohrabrim da vrate svoje dostojanstvo jer im ga Aleksandar Vučić neće svojevoljno vratiti. Ovdje sam da tražim lustraciju. Aleksandre Vučiću, tvoj ministar javno je ponizio profesore Univerziteta, tvoj direktor Koridora Srbije, umjesto da izjavi saučešće poginuloj ženi, više spominje tebe nego tragediju. Vučiću, dijeliš ljude i huškaš jedne na druge, samo ko je na tvojoj strani ima pravo da bude nešto, a ostali su niko i ništa. Ali ako svarno želiš da na ulice izađe pet miliona, to ćeš i dobiti!", rekao je Marčelo.

Nakon toga građani su krenuli u šetnju. Protestu su se pridružili studenti beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN), koji su u znak podrške profesorima, asistentima i saradnicima koji su podržali građanska okupljanja "Jedan od pet miliona" prošetali gradom od zgrade tog fakulteta do platoa ispred Filozofskog.

Studenti FPN-a pozvali su sve studente u Srbiji da im se pridruže u pobuni protiv politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zatražili ostavku ministra prosvjete Srbije Mladena Šarčevića.

"Aleksandre Vučiću, ti si simbol manipulacije, nepotizma, partijskog zapošljavanja, korupcije, urušavanja sloboda, banalizacije države i napada na neistomišljenike. Zbog svega ovdje navedenog, pozivamo sve studente fakulteta Univerziteta u Beogradu i ostalih univerziteta u Srbiji da nam se pridruže i da se pobune protiv tiranije Aleksandra Vučića", piše u proglasu studenata FPN.

Na dosadašnjim protestima zatražena je ostavka Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, zahtijevani su pošteni i slobodni izbori, nakon što su na glasanjima u više mjesta Srbije zabilježeni pritisci i zastrašivanja, fotografisanje birača i prisustvo desetina vozila bez registarskih tablica koje policija nije sankcionisala, dok su, kako su prenijeli opozicioni poslanici i zabilježile televizijske kamere, politički aktivisti vladajućih partija na biračkim mjestima posjedovali duple biračke spiskove.

Organizatori demonstracija ranije su od javnog servisa, Radio televizije Srbije (RTS), zatražili pet minuta izvještavanja o protestima koji se dešavaju u gradovima Srbije. Takođe, zahtijevaju se i ostavke Dragana Bujoševića, direktora RTS-a, i Nenada Lj. Stefanovića, urednika Informativnog programa RTS-a.

protesti-beograd-1

Među ključnim zahtjevima su i sudsko procesuiranje nalogodavaca i izvršilaca ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića, kao i ostavka Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Građanski protesti u Srbiji počeli su prije dva mjeseca nakon brutalnog fizičkog napada u Kruševcu na Borislava Stefanovića, lidera opozicione Ljevice Srbije, i održavani su pod naslovom "Stop krvavim košulama". Kroz moto "Za Srbiju bez straha", jedna od najvažnijih poruka građanskih protesta vlasti je da se prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika.

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" od Vučića traže da konačno objavi plan za rješenje problema Kosova, o kojem predsjednik Srbije govori od dolaska na tu funkciju, ali o kojem se ništa ne zna jer ga do sada nije konkretno predstavio javnosti, niti objasnio šta je njegova tačna pozicija po tom pitanju.

Više od 700 profesora, docenata, asistenata i stručnih saradnika fakulteta univerziteta u Srbiji, kako su saopštili organizatori, potpisalo je podršku građanskim protestima.

Nakon izjave Mladena Šarčevića, ministra prosvjete Srbije, da oni ne predstavljaju kredibilnu snagu riječima "Pa to je malo, bre. Nemate tu ozbiljnih imena", još 300 profesora i zaposlenih na univerzitetima u Srbiji potpisalo je podršku protestima.

Proteklih devet sedmica građanski protesti iz Beograda proširili su se na više od 30 gradova Srbije. Između ostalih, održavaju se u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Čačku, Užicu, Vranju, Zaječaru, Vršcu, Kuršumliji…

(Vijesti.ba / RSE)


Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još