10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

12.02.2019 / 22:53 Intervjui - Ibrahim Dedić za Vijesti.ba

Šatorović nije ovlašten da zastupa SSS BiH i boji se gnjeva radnika

Šatorović nije ovlašten da zastupa SSS BiH i boji se gnjeva radnika
Ibrahim Dedić / Vijesti.ba
Selvedin Šatorović nije zakoniti predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, on je uzurpirao tu poziciju zarad lične koristi i skrivanja zloupotreba koje je činio njegov prethodnik Ismet Bajramović u vezi sa raspolaganjem radničkom članarinom, radničkim stanovima i imovinom Saveza samostalnih sindikata BiH ... , poručio je Ibrahim Dedić, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je 14. januara 2019. godine donijelo odluku da se prekida postupak izmjene i dopune registracije SSS BiH. Ko je onda ovlaštena osoba da zastupa SSS BiH?
 
DEDIĆ
: To svakako nije Selvedin Šatorović jer nije upisan u nadležni registar kao ovlaštena osoba da zastupa SSS BiH. Ovaj postupak izmjene registracije nije obustavila Vlada FBiH ili neko ministarstvo kako Šatorović grubo laže javnost, nego veći broj granskih sindikata, članica SSS BiH, koji su protiv njega podigli tužbu zbog uzurpiranja položaja.
 
Ali, ni Ismet Bajramović nikada nije bio upisan u registar ovlaštenih osoba za zastupanje SSS BiH?
 
DEDIĆ
: To je tačno, ali većina granskih sindikata članica SSS BiH su to tada tolerisali, pa i Vlada FBiH, bez obzira što je time kršen zakon. Međutim, Ismet Bajramović je režiranim kongresom SSS BiH na svoje mjesto postavio Selvedina Šatorovića, čime je onemogućio radnike da na demokratski način izaberu svoje predstavnike. Tome se usprotivio veći broj granskih sindikata, članica SSS BiH, koji su kao što vidimo spriječili Šatorovića da legitimno predstavlja SSS BiH dok se među njima ne okonča sudski spor, kaže Dedić.
 
Zašto se sindikalci poput Vas, Sakiba Kopića, i velikog broja čelnika granskih sindikata, protive sindikalcima poput Sivre, Šatorovića, Ismeta Bajramovića, Meleza i drugih?
 
DEDIĆ
: Zato što su Ismet Bajranović, Selvedin Šatorović i drugi pomenuti po mom mišljenju sve, samo ne  sindikalni lideri. Evo primjera: prema medijskim izvještajima Ismet Bajramović jedno vrijeme svojim uposlenicima u SSS BiH nije isplaćivao plate, doprinose i druge naknade. Pa kakvi su to onda sindikalni lideri koji se protiv tajkuna bore tako što im daju najbolji primjer kako se krše radnička prava. Bajramoviću i Šatoroviću je čini se preče bilo da putuju po svijetu, nego da svojim radnicima isplate naknade. Da podsjetim, sve ovo su utvrdili izvještaji Nadzornog odbora SSS BiH, ali bez obzira na to, Bajramović je bio na čelu SSS BiH osam godina, a nije dozvolio da se bilo ko osim Šatorovića izabere na njegovo mjesto. A kako i ne bi kad mu Šatorović isplaćuje platu kakvu je imao dok je bio predsjednik SSS BiH, a da niko od radnika i ne zna šta to Bajramović radi i da li uopće dolazi na posao.
 
Zašto Šatorović uporno odbija medijima iznijeti podatak koliko zarađuje?
 
DEDIĆ
: Zato što se boji gnjeva radnika. Sudeći po svemu Selvedin Šatorović je osoba sa najviše funkcija u zemlji. Samozvani je predsjednik SSS BIH, bio je potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, predsjednik je Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, predsjednik je Kantonalnog odbora ovog sindikata u Ze-Do kantonu, član Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, nastavnik u jednoj od zeničkih škola itd, a pozivam ga neka nastavi sa ovom listom te radnike i javnost upozna u kojim je sve komisijama član.
 
I, naravno, sve se to plaća. Mediji su već izvjestili da su se ukupna primanja Šatorovića u pojedinim mjesecima kretala i do 5000 KM. Da bi sve to zamaskirao on svakodnevno radnicima baca prašinu u oči, boreći se tobož za njihova prava dok je istovremeno mjesečno znao inkasirati iznose koji su premašivali deset  radničkih plaća.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo