Utorak 19.02.


30.01.2019. / 14:12h Ljepota i Zdravlje - Hranom do zdravlja

Celer čuva srce i živce

Celer čuva srce i živce
Iako po vlažnim mjestima divlji celer raste u izobilju, za ishranu, kao aromatični začin i za liječenje, koristi se isključivo pitomi. Ova krupna, dvogodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva je po sočnim, debelim, tamnozelenim listovima i naročito po svojstvenom mirisu. Podnosi oštru klimu, pa uspijeva i u hladnim krajevima i može da se nabavi tokom cijele godine.

Za pripremanje jela i liječenje tradicionalno se koriste rizom sa korijenjem, lisnate grane i zreo plod. Farmaceuti i travari, ipak, poručuju da je najljekovitiji rizom jednogodišnje biljke izvađen tokom oktobra. Celer obiluje vitaminom K i dijetalnim vlaknima, a sadrži i proteine, ugljene hidrate i malo masti. Ljekovite materije, kao što su flavonoid-apiin, koji djeluje antioksidativno, eterično ulje i aminokiselina asparagin nalaze se u korijenu, stabljici i listovima. Energetska vrijednost 100 grama korijena sa lišćem je mala (oko 14 kcal), a poznato je da organizam za varenje celera utroši mnogo više energije (kalorija) od vrijednosti pojedenog. Zato se i preporučuje za mršavljenje, ali i čuvanje dobre linije.

U narodu postoji izreka: "Ko na srcu ima feler, navijek mora jesti celer", što su potvrdila i naučna istraživanja, jer snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija, pomaže kod srčanih problema.

List celera
 
List celera je veoma hranljiv i može takođe doprinijeti vašem zdravlju. Odličan je izbor i ako želite da smršate, jer poput korijena sadrži malo kalorija, mnogo vitamina, minerala, vlakana i makronutrijenata. List celera možete dodati u salatu ili sok te tako povećati unos kalcijuma, magnezijuma i vitamina C u vaš organizam.

Ljekovita svojstva
 
Celer snižava krvni pritisak i sadrži znatne količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Dobrotvorni učinak tih minerala služi za smirivanje živčanog sistema. Celer se preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegova protivupalna svojstva koja se nalaze u sjemenu pomažu u smanjenju otoka i bolova oko zglobova, a oslobađaju i grčeva u mišićima.

POBOLJŠAJTE  VARENJE
 
    25 g ploda celera
    25 g anisa
    25 g morača
    25 g kima
 
Kašičicu mješavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i poslije 10 minuta procijedite. Popijte po šolju svježe pripremljenog čaja, poslije jela.

DIURETSKI ČAJ
 
    20 g korijena celera
    20 g morača
    20 g peršunovih listova
    20 g špargle
    20 g kostrike
 
Usitnjene sastojke izmiješajte i kašiku mješavine prelijte sa pola litra vrele vode. Poslije pola sata procijedite i čaj popijte tokom dana, u malim dozama.

LJEKOVITA SALATA
 
    300 g korijena celera
    200 g kiselkastih jabuka
    3 kašičice limunovog soka
    kašičica vegete
    100 g majoneza
    50 g oraha
 
Celer i jabuke izrendajte, pospite vegetom, nakapajte limunovim sokom i izmiješajte. Dodajte majonez, ponovo sve lagano izmiješajte i pospite sjeckanim orasima.

 

(Vijesti.ba / NN)
 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!