3°C
Mostar 10°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

28.01.2019 / 11:44 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani

Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani
Ilustracija / Vijesti.ba
Sečuanski papar je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim paprom.

Dobiva se od dvije vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinira s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama.

U narodnoj kineskoj medicini ovaj se začin stoljećima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu namirnica.

Uz to ljuti su začini poznati i kao 'čistači crijeva' koja ih čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsni alat u mršavljenju te suzbijanju celulita, piše Pun kufer.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo