16°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

28.01.2019 / 09:45 BiH - Aleksandra Martinović

Ustavni sud Federacije radi u izuzetno otežanim uvjetima

Ustavni sud Federacije radi u izuzetno otežanim uvjetima
Foto: FENA - Vijesti.ba
Ustavni sud Federacije radi u izuzetno otežanim uvjetima s obzirom na višegodišnju nepopunjenost kako sudijskog sastava, tako i stručne službe, kazala je u razgovoru za "Dnevni avaz" Aleksandra Martinović, predsjednica ove pravosudne institucije.

Prema njenim riječima, Ustavni sud FBiH kapacitiran je s, otprilike, 50 posto potrebnog kadra u odnosu na sistematizaciju radnih mjesta u stručnoj službi.
 
- O navedenom smo u više navrata informirali i putem planiranja budžetskih sredstava zahtijevali dodatna sredstva za radna mjesta u stručnoj službi, a pozitivan odgovor u tom pravcu nikad nije dobiven niti je planirani budžet koji treba biti uvršten u budžet Federacije, ikada usvojen - kaže Martinović.
 
Kako je pojasnila, to znači da ovaj sud nije dobio nužna i neophodna sredstva za funkcioniranje. Istaknula je da je ovoj instituciji izuzetno otežan posao zbog manjka sudija. 
 
- U odnosu na popunu sudijskog sastava, poznato vam je da je Sud u ovom momentu popunjen sa sedam od devet sudija, kako nalaže Ustav FBiH. U odnosu na Vijeće za zaštitu vitalnog interesa, isto je popunjeno sa pet umjesto sa sedam sudija. Zbog toga je izuzetno otežan rad kako Suda, tako i Vijeća s obzirom na nužni kvorum od pet glasova sudija za donošenje odluka Suda i odluka o prihvatljivosti zahtjeva iz nadležnosti Vijeća za zaštitu vitalnih interesa - kaže Martinović.
 
Ocijenila je da su više puta pozivali Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH da postupa u nužnim i razumnim rokovima kako bi se sudije imenovale, kao i na pogubne posljedice nepopunjavanja Ustavom propisanog broja sudija u ovoj instituciji.
 
- Pozvali smo ih da pokušamo razriješiti do sada uočene probleme i evidentan zastoj u početnoj fazi popune Suda. Do danas, nikakav odgovor nismo dobili, što ocjenjujemo, u najmanju ruku, krajnje neprihvatljivim - istaknula je Martinović.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo