16°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

18.01.2019 / 13:44 Politika - Jasenko Tufekčić za Vijesti.ba

Dom naroda je legalan i legitiman, ovaj saziv može donositi odluke

Dom naroda je legalan i legitiman, ovaj saziv može donositi odluke
Foto: Vijesti.ba
Dom naroda Parlamenta FBiH u starom sazivu potpuno je legalan i legitiman organ koji može učestvovati u donošenju odluka u aktuelnom mandatu, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (SDA).

"To ću potkrijepiti činjenicom da mandat starog saziva Doma naroda ističe tek nakon konstituisanja novog saziva", potcrtao je Tufekčić.
 
Kako je istakao, nakon oktobarskih izbora još nije pokrenut proces izbora delegata u Dom naroda FBiH.
 
"Još jedan dokaz normalnog funkcionisanja starog saziva Doma naroda FBiH su plate sadašnjih delegata i sve nadležnosti koje iz toga proizlaze. Svi delegati plaćeni su da obavljaju svoj posao do momenta dok ne bude zvanično razriješen dužnosti", naglasio je naš sagovornik, govoreći o suprotnim stavovima na jednoj strani OHR-a, Delegacije EU i Ambasade SAD-a i Ustavnog suda BiH na drugoj strani, a u vezi s legitimitetom starog saziva Doma naroda FBiH prilikom donošenja odluka u tehničkom mandatu.
 
Naime, Delegacija EU u BiH, OHR i Ambasada SAD-a pozvali su juče u zajedničkom saopštenju domaće vlasti da završe formiranje Doma naroda FBiH, kako bi sve institucije konačno funkcionisale, naglasivši i stari saziv Doma naroda nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet.

"Imajući na umu da su Opšti izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi takođe i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo", ističe se u ovom saopštenju.

S druge strane, ostalo je posve nejasno čime su se vodili i o kakvom presedanu govore OHR, EU i Ambasada SAD-a kada zaključuju da stari saziv Doma naroda nema legitimitet. Naime, članovima dosadašnjeg saziva, do uspostave novog, još traju obaveze, a ne samo prava iz tog statusa. To je dodatno potkrijepljeno odlukom Ustavnog suda BIH po apelaciji Sulejmana Tihića iz 2012. godine, u kojoj se govori o aktivnoj legitimaciji.
 
"Ova odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije utjecati na mogućnost izvršavanja vlasti, a time i na funkcionalnost države. Ukoliko bi se ovim subjektima uskratio legitimitet da to čine u vremenskom periodu od novih izbora do konstituiranja relevantnog tijela, očigledno je da bi postojala praznina u zaštiti ustavnosti", naveo je, između ostalog, Ustavni sud BiH. 
 
Na mišljenje Ustavnog suda BiH u pomenutom slučaju podsjetio je u razgovoru za Vijesti.ba dopredsjedavajući Tufekčić, iz konstataciju da je to dodatna potvrda legitimiteta i legaliteta starog saziva Doma naroda. 
 
"Potvrđeno je da ovaj saziv može donositi odluke i da to nije sporno", naglasio je Tufekčić. 
 
Prema njegovim riječima, u slučaju da se uvaži stav OHR, Delegacije EU i Ambasade SAD-a o nelegitimnosti starog saziva Doma naroda FBiH, ovom entitetu nakon 31. januara prijeti kontrolisani haos ukoliko bi zbog neusvajanja budžeta za 2019. godinu bilo spriječeno isplaćivanje plata, penzija, invalidnina i slično.
 
"Svako ko obnaša vlast na nivou FBiH, u okviru svojih nadležnosti, mora preuzeti odgovornost i čvrsto stajati na zaštiti ustavnog poretka u FBiH, a ne praviti kontrolisani haos na određeni način. Parlamentarna većina trebalo bi da donese važne odluke za funkcionisanje vlasti. Stoga smatram da je potrebno sazvati sjednicu Doma naroda FBiH i izglasati odluke koje su usvojene u Predstavničkom domu, prije svega, budžet za 2019. godinu, kako bi se omogućio normalan život ovog entiteta. Građani nisu dužni plaćati cijenu nerada institucija, te nesnalaženja političkih stranaka u pravljanju novih parlamentarnih većina. Usvajanjem budžeta i svih važnih odluka spriječila bi se borba građana za pravdu i traženje svojih prava na ulicama ", jasan je Tufekčić.
 
Podsjećajući na uputstvo CIK-a BiH da se prilikom popune federalnog Doma naroda koristi popis stanovništva iz 2013. godine, naš sagovornik je potcrtao da je OHR u tom slučaju morao imati jasne i čvrste stavove da se takav akt stavi van snage. 
 
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo