30°C
Mostar 35°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

18.01.2019 / 13:26 Kultura - Mostar

Otvorena izložba 'Džemal Bijedić- diplomatske aktivnosti'

Muzej Hercegovine organizator je izložbe "Džemal Bijedić - diplomatske aktivnosti" povodom 42. godišnjice pogibije nekadašnjeg predsjednika SIV-a SFRJ, otvorene danas u mostarskom Centru za kulturu.

I ove godine izložen je dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke "Džemal Bijedić", koja prikazuje susrete koje je Bijedić obavljao od 1971. do 1977. sa predsjednicima drugih država, zatim fotografije nastale prilikom posjeta drugim državama, kao i prilikom dolaska državnika kojima je bio domaćin. Izloženi su i isječci iz novina.

Direktor Muzeja Asim Krhan kazao je da je obilježavanje godišnjice Bijedićeve pogibije ujedno i prilika da se otvore teme iz političke historije, navodeći da je ovog puta tema "Diplomatske aktivnosti iz vremena kada je Bijedić bio premijer bivše Jugoslavije".

- Bila je to uspješna ekonomska diplomatija, posebno prema trećem svijetu - nesvrstanim i arapskom svijetu, a također i prema SAD-u i SSSR-u. Možemo reći i da su se internacionalizirala određena unutarnja pitanja koja u Jugoslaviji nisu bila riješena, rekao je Krhan.

Govoreći o životu i djelu Džemala Bijedića, profesor Husnija Kamberović rekao je da je on bii jedan od rijetkih jugoslavenskih premijera koji je imao veliku ulogu u diplomatskoj historiji SFRJ. Nije bio puki izvršilac Titovih ideja kada je u pitanju međunarodna politika i diplomatija, već je dobrim dijelom bio kreator politike.

Jugoslavija je imala jako velike ekonomske koriste, ali i političku korist jer Bijedić nije samo donosio novac, već je i širio ugled zemlje u svijetu. Posjetio je 42 zemlje, a u tih šest i po godina koliko je bio premijer imao je više od stotinu susreta sa ključnim ličnostima tadašnje svjetske politike.
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo