16°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

18.01.2019 / 13:17 Politika - Amela Sofić

Subspecijalizacije i specijalizacije u KS neće biti dovedene u pitanju

Subspecijalizacije i specijalizacije u KS neće biti dovedene u pitanju
Foto: Vijesti.ba
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić je izjavila da medicinske specijalizacije i subspecijalizacije u Kantonu Sarajevo neće biti dovedene u pitanje.

Ova reakcija ministrice Softić uslijedila je nakon saopćenja KO KS SDA da će prema svim izgledima, trenutni konkursi za specijalizacije morati biti obustavljeni, a svi budući konkursi odgođeni do daljnjeg.
 
Ona smatra da je došlo do pogreške u prenošenju činjeničnog stanja, te pojasnila da je specijalizacija i subspecijalizacijа organizirani oblik sticanja teoretskih i praktičnih stručnih znanja i naučnih saznanja prema propisanom programu.
 
- Riječ je o edukaciji tj. specijalističkom usavršavanje zdravstvenih radnika koji imaju najmanje godinu dana radnog iskustva u struci nakon položenog stručnog ispita, a ne o radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i kao takva kategorija neće biti dovedene u pitanje – kazala je ona.  
 
Pojasnila je da je oblast specijalizacija i subspecijalizacija pravno regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o specijalizacijama i subspecijalizacijama doktora medicine, doktora stomatologije, magistara farmacije i inženjera medicinske biokemije.
 
Odobrenje za specijalizaciju, odnosno subspecijalizaciju daje federalni ministar na osnovu godišnjeg plana potrebnih specijalizacija i subspecijalizacija koji donosi na prijedlog kantonalnih ministarstava zdravstva, koje se dostavlja zajedno sa mišljenjem nadležnog kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i zavoda zdravstvenog osiguranja.
 
-  Želimo pružiti poštenu priliku mladim i stručnim ljudima, sa visokim stepenom moralnog integriteta i radne etike, koji su željni rada i u potpunosti posvećeni pacijentima i medicinskoj struci – kazala je ministrica Softić, saopćeno je iz DF-a.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo