16°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

17.01.2019 / 14:05 Politika - Nanesena velika šteta ugledu BiH

Arnaut: Moj zahtjev odbili, a odobrili Krišto koja ne govori strane jezike

Arnaut: Moj zahtjev odbili, a odobrili Krišto koja ne govori strane jezike
Damir Arnaut / Vijesti.ba
Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je dati saglasnost za učešće poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Damira Arnauta na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) čime je, smatra ovaj poslanik, nanesena velika šteta ugledu BiH.

Na dnevnom redu zasjedanja PSVE je Izvještaj o poštivanju preporuka Komiteta za prevenciju torture, čiji je Arnaut zvanični izvjestilac, a nacrt njegovog Izvještaja jednoglasno je usvojen u decembru te je trebao biti razmatran na plenarnoj sjednici PSVE u Strasbourgu 25. januara.

- Ovo je tek treći Izvještaj u PSVE čiji je izvjestilac neko iz BiH, a Kolegij je ovim potezom nanio nemjerljivu štetu ugledu BiH jer je nepojavljivanje izvjestioca prilikom usvajanja Izvještaja na plenarnoj sesiji gotovo bez presedana u praksi PSVE - pojasnio je Arnaut u saopćenju za javnost.

Upoznao je javnost i o tome da je Kolegij, kojeg čine Denis Zvizdić (SDA), Borjana Krišto (HDZ) i Nebojša Radmanović (SNSD), dao saglasnost za učešće Krišto na samitu Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u Strasbourgu u februaru, te na sastanku Komisije o statusu žena u New Yorku u martu.

- Uzimajući u obzir da se Krišto ne služi stranim jezikom, nejasna je korist od sudjelovanja u na ovim događajima, a putni i drugi troškovi prevodioca tu korist dodatno umanjuju. BiH je redovno jedina na skupovima čiji se visoki zvaničnici koriste uslugama prevodioca, što dodatno narušava ugled države - upozorio je Arnaut.

Stoga je apelirao na sekretara zajedničkih službi Parlamentarne skupštine BiH, koji je nedavno pokrenuo reviziju diploma svih uposlenih, da otvori pitanja opravdanosti učešća na međunarodnim skupovima bilo kojeg člana Skupštine koji se ne služi jednim od svjetskih jezika.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo