4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

17.01.2019 / 08:50 BiH - Izrazili zabrinutost

VSTV: Osigurati sredstva za rad na predmetima ratnih zločina

VSTV: Osigurati sredstva za rad na predmetima ratnih zločina
Foto: Vijesti.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) ponovo poziva predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da u okviru budžeta za 2019. godinu odobre dovoljna sredstva u budžetima pravosudnih institucija za osiguravanje plaća i naknada tužilaca i sudija koji se trenutno finansiraju u okviru Projekta IPA 2013 državnog paketa pomoći.

Ističu da je u toku završna faza implementacije projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH" koji se finansira uz podršku Evropske unije.

Temeljem Ugovora o grantu, Evropska unija je u proteklom periodu osigurala značajna sredstva namijenjena za finansiranje ljudskih kapaciteta i materijalnih troškova za procesuiranje predmeta ratnih zločina u okviru 15 tužilaštava i osam sudova u Bosni i Hercegovini.

Tokom implementacije projekta imenovan je 21 tužilac i sudija čije su se plate i naknade u proteklih pet godina finansirale iz donatorskih IPA sredstava.

Pored tužilaca i sudija, iz projektnih sredstava je finansirano i 114 pozicija pratećeg netužilačkog i nesudskog osoblja.

Kako je planirano da Projekat bude finaliziran tokom 2019. godine, te da u narednim fazama projekta nije predviđeno finansiranje plata tužilaca i sudija, nego isključivo pratećeg osoblja, VSTV BiH je u više navrata pozivao nadležna ministarstva finansija i pravde u Bosni i Hercegovini da prilikom pripreme budžeta za 2019. godinu imaju u vidu da finansiranje plata i naknada tužilaca i sudija  treba da bude preuzeto i osigurano u okvirima redovnih budžeta pravosudnih institucija.

Nažalost, iz VSTV konstatuje da njihovi pozivi nisu uzeti u obzir prilikom utvrđivanja budžeta na nekim od nivoa vlasti te su izrazili zabrinutost činjenicom da odobrenim budžetom pravosudnih institucija za 2019. godinu u Republici Srpskoj nisu osigurana dovoljna sredstva kako bi bilo preuzeto finansiranje plata svih tužilaca i sudija iz redovnog budžeta institucija, saopćeno je iz VSTV.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo