15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

16.01.2019 / 20:00 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik komentirao je li spreman snositi strožije sankcije SAD-a

Dodik komentirao je li spreman snositi strožije sankcije SAD-a
Milorad Dodik / Vijesti.ba
U ekskluzivnom video intervjuu za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirao je pismo američkog državnog sekretara Mike Pompea, ali i odgovorio na pitanja - da li je spreman zbog eventualne blokade MAP-a biti izložen i strožijim američkim sankcijama.

Komentarišući pismo Pompea, Dodik kaže da je poznata stvar da su SAD isključivo zainteresovane za NATO

- Ono što su bili EU i SAD prije samo sedam do deset godina, očigledno da sada nije tako. Savezništo između njih ja ne mogu ni da komentarišem, jer ne treba da komentarišem, ali kao posmatrač sa strane, vidim da ne cvjetaju ruže u tom pogledu. Isto tako smatram da politika SAD-a može da bude da je pridruživanje EU jedna od dobrih stvari za BiH. Slažem se u tom pitanju. Ali, mi imamo problem sa NATO-om. To je taj problem. Taj problem smo objašnjavali. Mislim da je pogrešna odluka da se zbog toga pitanja zaustavi sve drugo, kaže Dodik i dodaje:

- Ako neko mislim da ne treba da se formira Savjet ministara BiH, kako čujem u nekim špekulativnim pričama, da bi se Dodik spriječio, mene ništa ne sprječava. Ja sam dobio demokratski kapacitet naroda u RS. Mi imamo devet poslanika u Predstavničkom domu BiH, te četiri od pet delegata iz RS u Domu naroda BiH, imamo člana Predsjedništva BiH. Htjeli smo da idemo nešto da radimo. Odredili smo prioritet i rekli da je to priča o evropskim integracijama, a da NATO i sve ostalo ostaje u nekom kondicionalnu za koji ćemo vidjeti na koji način će se razvijati.

Uslijedilo je pitanje o tome je li spreman biti izložen novim sankcijama.

VIJESTI.BA: S obzirom na veliki interes Amerikanaca za NATO put BiH, hipotetički - da li ste spremni biti izloženi mogućnosti značajnijih sankcija SAD-a ukoliko se bude i dalje blokirao Akcioni plan za članstvo?

DODIK: Slučajno. Vi nikada slučajno ne pitate hipotetički. Vjerujem da je tako. Ne znam... Ja koliko znam, imam nekih sankcija. Ne znam šta bi moglo dalje.

VIJESTI.BA: Pričalo se u ranije o zamrzavanju imovine...

DODIK: Neka zamrznu. U Americi?

VIJESTI.BA:  Takve iste sankcije Vašim saradnicima itd.

DODIK: Mojim saradnicima... Pa dobro... Ne znam. To je njihova stvar i njihova odluka. Ali mislim da je to neprimjereno.

VIJESTI.BA:  Ukoliki bi to bilo.

DODIK: Apsolutno. Ali neka rade šta misle da treba da urade.

VIJESTI.BA: Da prokomentiramo gospodine Dodik u nastavku neke ...

DODIK: Ali je interesantno da se razmišlja o tome. To je vjerovatno neko "skuhao" u Sarajevu, pa odjednom počeo da priča ne znam šta.

- I od ranije su postojale priče i o sankcijama od EU, njih nije bilo.

DODIK: Što bi bilo, kada se ja zalažem za EU. Što bi bilo?

OVAJ DIO RAZGOVORA U VIDEO PRILOGU OD 9. MINUTE ...

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo