2°C
Mostar 8°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

14.01.2019 / 19:45 Politika - Bodo Weber za Vijesti.ba

Plenković bi ograđivanjem od Čovića učinio veliku uslugu bh. Hrvatima

Plenković bi ograđivanjem od Čovića učinio veliku uslugu bh. Hrvatima
Foto: Vijesti.ba
Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber smatra da je prisustvo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića obilježavanju neustavnog Dana RS, 9. januara, u Banjaluci zapravo dio dugogodišnjeg saveza sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

''Činjenica postojanja tog saveza, kao i učešća na slavljenju Dana RS uz potpuno ignorisanje sudbine Hrvata u tom entitetu kako u ratnim, tako i u postratnim vremenima na jednoj, te učešća na jednoj neustavnoj proslavi na drugog strani, još su jedan dokaz da politika koju vodi Čović, te HDZ BiH pod njegovim vođstvom, niti ima veze za interesima bosanskih Hrvata, a kamoli sa nekom borbom za ravnopravnost Hrvata u BiH u nekom smislu koji podrazumijeva vladavinu prava, nego je vođen konceptom vladavine 'konstitutivnih stranaka', te baziran na disfunkcionalnoj državi BiH, koja upravo jedina omogućuje takvu vladavinu'', kaže Weber za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, mini afera oko prisustva ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia na istom obilježavanju izgleda kao omaška, ali jedina je koja se neophodno ističe iz politike zagrebačkih elita prema BiH.
 
''Ta politika, nažalost, kako bh. Hrvata i BiH, tako i Evropske unije, ostaje zarobljena etnonationalnim pogledom na BiH, pa samim time ne može razlikovati interese bh. Hrvata i politike konstitutivne hrvatske stranke i njenog vođstva“, smatra naš sagovornik. 
 
Ukoliko bi se, dodaje, premijer Hrvatske Andrej Planković i HDZ Hrvatske jasno ogradili od Dragana Čovića zbog ovog čina, učinili bi veliku uslugu bh. Hrvatima.
 
''Ali bojim se da upravo zbog spomenute ideološke zarobljenosti politike Hrvatske prema BiH, takvu jednu, preko potrebnu diferencijaciju politike Hrvatske prema BiH između izvornih interesa bh. Hrvata i odnosa prema pojedinačnim hrvatskim političkim akterima i stranakama u BiH još dugo nećemo vidjeti'', zaključio je Weber. 
 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo