16°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

12.01.2019 / 15:44 Politika - Predsjednica Kluba DF-GS u PFBiH

Alma Kratina: Dom naroda je rasadnik opstrukcija

Alma Kratina: Dom naroda je rasadnik opstrukcija
Foto: Anadolija / Vijesti.ba
Ako ozbiljno razmatramo situaciju kroz prizmu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH ne možemo reći da u ovom trenutku imamo jasno definiranu parlamentarnu većinu, poručila je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i članica Predsjedništva Demokratske fronte.

"To je vidljivo i kada se sagleda politički momenat, odnosi između stranaka, situacija na drugim razinama vlasti. No, jasno je da tu ima elemenata i kod glasanja za budžet Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se promišlja u pravcu da je to moguće neka parlamentarna većina koja je u nastajanju", cijeni Kratina.

On je podsjetila i da je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić iz SDP-a izabran na način da su i zastupnici koji su podržali njegov izbor rekli da se ne radi o parlamentarnoj većini nego jednostavno tehnički da budu u situaciji da se sazivaju sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Još uvijek bez jasne parlamentarne većine -

"Jer, bilo je očigledno da dotadašnji preedsjedavajući u ranijem sazivu Edin Mušić, koji je preuzeo i novu funkciju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, neće to raditi. A, znamo i kakva je praksa bila u protekle četiri godine kada je bilo u pitanju sazivanje sjednica. Ne možemo se pohvaliti da je dinamika bila kako treba. Znači tada je to bilo samo opravdanje, argumentirano od nekih zastupnika da je to zbog toga, da su dali tu podršku za njegov izbor. Tako da bi bilo neozbiljno reći da se i tada radilo o parlamentarnoj većini, mada su neki spekulisali o tome. No, bilo je jasno da to nije parlamentarna većina, da je jednostavno to napravljeno da se proces otkoči i da se sazove sljedeća sjednica, što je i učinjeno. Već kod glasanja za izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, dva dopredsjedavajuća, vidjelo se jasno to. To nije ni bilo neko iznenađenje. Ali, moramo ići dalje u procese", kaže Kratina.

Kao neko ko je već četiri protekle godine proveo u zastupničkim klupama, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, navodi, da može reći da neki talački odnos koji građani, a i sami zastupnici koji su ga vrlo često osjećali i bili svjesni toga, nije nešto što je neuobičajno za FBiH.

"Ne mogu reći da se bojim da ćemo upasti u neku veću krizu. Sigurna sam da će se u jednom periodu, pa ne tako predugom ispred nas, kada se razriješi i pitanje Doma naroda Parlamenta FBiH, morati doći do nekog rješenja. Jednostavno, morat će se nači rješenje i konstituisati određena parlamentarna većina. Sada, šta će se sve dešavati u ovom vremenu do toga, ostaje da se vidi. Mislim da ćemo uskoro biti svjedoci formiranja određene parlamentarne većine, jer je jasno da ova situacija koju mi imamo razlikuje se u nekim domenima možda u odnosu na neke ranije situacije u kojima smo se osjećali svi skupa kao u nekom talačkom odnosu", ističe Kratina.

- Budžet će usvojiti stari saziv Doma naroda -

Nakon što je prijedlog budžeta FBiH za 2019. godinu usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH predsjednica Kluba zastupnika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH govorila je i o tome da li ga može potvrditi Dom naroda Parlamenta FBiH u starom sazivu kako bi on stupio na snagu.

"To su nedorečenosti, to su one stvari koje će se zasigurno morati mijenjati u Ustavu Federacije BiH kada se budu stekli uslovi za to. Postoji puno nedefinisanih situacija, a jedna od njih jeste upravo ova - postavljanje pitanja legitimiteta, legaliteta Doma naroda Parlamenta FBiH kakav mi sada imamo. On se može zapravo posmatrati, odnosno funkcionirati kroz neko opravdanje za to, samo u svjetlu kontinuiteta vlasti. To je nešto je poznato, ne samo kod nas. Kontinuitet vlasti mora biti. I to je jedan od razloga zbog kojeg ovaj Dom naroda Parlamenta FBiH i u ovom momentu će biti tijelo koje će na kraju krajeva razmatrati budžet za 2019. Mogli smo čuti i najave prilikom izjave Asima Sarajlića, zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kada je rekao da oni očekuju da će biti podrške u Domu naroda Parlamenta FBiH za prijedlog budžeta za 2019. godinu koji je prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Ostaje da se vidi, ali taj kontinuitet vlasti, kojeg mora biti, jeste zasigurno nešto što opredjeljuje situaciju da je Dom naroda Parlamenta FBiH jedino tijelo koje će se zapravo o tome pitati", navodi Kratina.

Navodi da je trenutačno teško definirati kada bi se mogao okončati proces i izabrati novi Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Sada govoriti o tome kada nemamo presudu po apelaciji podnesenoj Ustavnom sudu BiH na odluku Centralne izborne komisije BiH, teško je govoriti. Vidjet ćemo šta će se dešavati. Opstrukcije kod nas se dešavaju i stalne su. Kada je u pitanju Dom naroda Parlamenta FBiH, to je tijelo koje je, kroz sve ovo što smo prošli, praktično tu da bi bio rasadnik opstrukcija za sve moguće teme koje zapravo i ne bi trebale biti one koje će razmatrati i o čemu će finalno odluku donositi sam Dom naroda Parčamenata FBiH. Stoga su izmjene na kojima ćemo i mi sigurno inisistirati kao DF, a sigurna sam da se sa tim slažu i svi u BH bloku, da one ovlasti i ono što treba biti ingerencija Doma naroda Parlamenta FBiH zaista treba biti na drugi način definisano u Ustavu FBiH, kao što je u evropskim zemljama učinjeno u dvodomnim sistemima", navodi Kratina.

- Raditi na reformama koje će olakšati život građana -

Ističe da će Demokratska fronta iz koje dolazi, a koja je svoje političko djelovanje odlučila izražavati u Bh. bloku, bez obzira na to kako se dalje stvari budu odvijale, zasigurno naći konsenzus i najmanji zajednički sadržilac oko najvažnijih pitanja u BiH.

"Za Demokratsku frontu je to specifično. Najvidljiviji smo po toj temi bili i u kampanji i nakon nje, zahvaljujući činjenici da je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH jasno obrazložio, iza čega smo svi stali, potrebom da se sve snage koje žele da rade na koheziji, a ne na rastakanju BiH konsoliduju. Jasno je naglasio da je on spreman da u tom pravcu djeluje i da je spreman da se kandidira za člana Predsjedništva BiH, te da je to jedan važan istorijski momenat za BiH, da imamo članove Predsjedništva BiH koji će biti u prilici da kažu ne svim retrogradnim snagama koje rade na rušenju BiH. Mi smo kao stranka uspjeli u toj nakani. Mislim da će na toj razini svoju ulogu Željko Komšić odraditi na način na koji to očekujemo od njega, a to je pokazao i dosadašnjim stavovima u Predsjedništvu BiH. Rukovodimo se isključivo interesima BiH na toj državnoj razini", navela je Kratina.

Kada je u pitanju Federacija BiH, naglašava da je tu život, da su tu zakoni koji se donose.

"Mi smo i sada počeli mandat na način da smo i kroz naše amandmane, da je kompletan Bh. blok ukazao na sve nedostatke koji su se nudili kroz prijedlog budžeta FBiH, teksta predloženog od Vlade FBiH, sada već usvojenog u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Bilo je jako puno nedostataka na stavkama koje su trebale biti znatno pojačane da bi i poslovno okruženje bilo bolje, da bi se rasteretila privreda, da bi se pokrenule ozbiljne reforme u oblasti zdravstva i socijalne zaštite kako bi naši građani to osjetili i kako bismo ukinuli te strašne diskriminacije u ovoj oblasti. Međutim, sredstva koja su opredijeljena za te namjene nama ne pokazuju da ćemo sada to i dobiti. Nema jasnih pokazatelja da ćemo mi imati sredstva za novu reformu u oblasti zdravstva kada je u pitanju Zakon o zdravstvenom osiguranju. Toliko je vidljivih i otvorenih pitanja. Ona su se otvorila i učinila vidljivim još u prošlom mandatu. Kako ćemo mi to uraditi ako ne vidimo opredijeljena sredstva za to? U konačnici, za mene je prosto nevjerovatno kada premijer FBiH Fadil Novalić obrazlaže budžet i kada govori o upornom rastu proizvodnje, to je tako rekao, o povoljnom poslovnom okruženju, u svjetlu procesa koji su već počeli na taj način. Ja ne vidim da su oni počeli na taj način u FBiH", navodi Kratina.

Kao što je činjenica, kaže Kratina, da svim radnicima koji su stekli uslove za penziju, a nisu im uplaćeni porezi i doprinosi, to pitanje nije riješeno.

"Jednostavno je iznesena činjenica da mi imamo situaciju da ti radnici mogu sada ostvariti u FBiH pravo na penziju ako su stekli uslove. Rečeno je da je to sve završeno. To nije tačno. U mojoj Zenici, u kantonu iz kojeg ja dolazim, Zeničko-dobojskom, u razgovoru sa kolegama, nevladinim organizacijama, radnicima koji su na ulici, potvrđena je činjenica da to nije istinita tvrdnja. Znači, mi imamo u oblasti radnog zakonodavstva puno da uradimo. Ne možemo ad hoc rješavati ta pitanja. Mora se usvojiti zakon o uvezivanju radnog staža, ako o tome govorimo. Ne možemo mi sada kada izbije požar, pa veći pritisak napravi jedna grupa radnika, ad hoc to rješavamo i opredijelimo u budžetu 10 miliona KM, a od toga samo milion KM za privatna preduzeća u tu svrhu, za uvezivanje radnog staža. I to je strašna diskriminacija privatnog sektora, u odnosu na realni i javni sektor", smatra Kratina.

Ukazala je i na druga pitanja preko kojih se olako prelazi kada je u pitanju budžet, odnosno Federacija BiH.

"Šta je sa javnim preduzećima koja su najveći dužnici? Šta je sa odgovornošću prema punjenju budžeta. A, mi vrlo dobro znamo da su to preduzeća koja se nalaze u Hercegovini. I to su onda opet politička pitanja koja se iz tog ekonomskog domena odgovornosti prenose na retoriku koja u pozadini ima različite ideologije. Tako da se mi vrtimo u krugu politizacije svega onoga što ne smije biti ispolitizirano", navodi Kratina.

- Borba protiv korupcije prioritet -

Odlazak ljudi, a posebno mladih, iz Bosne i Hercegovine možda je, smatra Kratina, i najteže pitanje.

"Ne želim reći problem, želim reći upravo izazov. Ako sam već odlučila da neke resurse ljudske i profesionalne dam u tom pravcu želim to posmatrati kao izazov. Mada ću se opet vratiti na budžet FBiH. Ove godine su opredijeljena sredstva i stavka za stambeno zbrinjavanje mladih, odnosno prvo rješavanje stambenih pitanja mladih. Ove godine u budžetu su predviđena sredstva za to. Pitam se koga ćemo mi to stambeno zbrinjavati kada su u pitanju mladi, kada mladi odlaze. Isto tako se pitam zašto nema većih sredstava za borbu protiv korupcije, jer smatram da je tu možda i ključ za rješavanje ovog pitanja. Ljudima treba vratiti nadu da može drugačije. Mi snažnim provođenjem seta antikoruptivnih mjera, opredjeljivanjem za istinsku borbu protiv korupcije, pokazivanjem da može drugačije, pokazivanjem da zaista moraju podnijeti odgovornost ljudi za ono što su uradili, a bili su na mjestima gdje su odlučivali u ime građana stvari jedino možemo promijeniti", ističe Kratina.

Onog momenta, naglašava, kada tužilaštvo, sudstvo bude na drugi način to rješavalo, kada uradimo departizaciju, depolitizaciju mjesta gdje je sada moć, tog momenta će biti nade za sve u BiH.

"Tog momenta će mladi ljudi vratiti nadu. Ja sam majka troje djece, u BiH su, ne bih voljela da ih posmatram skypeom, da tako komuniciram sa njima iz Australije i Amerike. Neću podsticati odlazak. Želim da se borim i mislim da ima puno ljudi u BiH koji ne žele da odu, iako je trend odlaska i razumijem ga. I nemamo pravo zaustavljati ljude, ali isto tako imamo svi svoju ulogu da napravimo u toj slici i jednu kockicu koja će pokazati da može drugačije", ističe Kratina u razgovoru za AA.

 

(Vijesti.ba / AA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo