8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

11.01.2019 / 11:58 Regija - Zbog neustavnog obilježavanja

SDP Hrvatska osudio potez Del Vechia i Čovića

SDP Hrvatska osudio potez Del Vechia i Čovića
Davor Bernardić / Vijesti.ba
„HDZ, Dragan Čović, njihovi partneri i prijatelji su slavili Milorada Dodika i neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske koji je u suprotnosti sa Ustavom BiH“, poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić te pozvao predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića da se o tom javno očituje.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić osudio je potez hrvatskog veleposlanika Ivana Del Vechija u BiH, ali i hrvatsku Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) zbog propusta, kako je rekao, koji se dogodio u hrvatskoj vanjskoj politici.

Predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić sazvao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o propalom dogovoru Hrvatske i Izraela o kupnji eskadrile borbenih zrakoplova, ali se osvrnuo i na vanjskopolitički skandal nakon što je hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio posjetio Banjaluku na neustavni Dan Republike Srpske.

„Toliko o brizi HDZ-a BiH za Hrvate u Bosni i Hercegovini i za cjelovitost te države“, rekao je Bernardić.

Bernardić je od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zatražio javno očitovanje o potezu hrvatskog veleposlanika u BiH, ali i o potezu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, jer je riječ o HDZ-u, rekao je.

„Ukoliko ministrica vanjskih poslova nije znala za njegov odlazak tamo, znači da je ministarstvo u potpunom rasulu. Možda najbolje o tom govori činjenica da zadnje dvije godine ove Vlade Hrvatska nije ni započela rješavati niti jedan otvoreni problem s našim susjedima, niti s jednim“, rekao je Bernardić.

Bernardić smatra kako bi hrvatska javnost trebala znati je li veleposlanik Del Vechio otišao u Banjaluku na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske u dogovoru s hrvatskom ministricom Marijom Pejčinović Burić pa se sad to pokušava zataškati.

Ministrica se ranije javno očitovala kako MVEP nije bio obaviješten o odlasku Del Vechija u Banjaluku na spornu obljetnicu, dok je sam veleposlanik, koji se jučer vratio u Zagreb, negirao sudjelovanje na protokolu obljetnice u Banjaluci.

Del Vechio je izjavio kako je bio na ranije dogovorenom sastanku s Miloradom Dodikom na „nesretan datum“, a prema svemu sudeći, o tom nije izvijestio nadležne u Hrvatskoj iako je Ministarstvo trebalo biti ranije upoznato s njegovim posjetom.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo