13°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

10.01.2019 / 14:34 Politika - Proslava neustavnog "Dana RS"

Branko Smrček o Del Vechiu i Čoviću: I mater bi prodali

Branko Smrček o Del Vechiu i Čoviću: I mater bi prodali
Foto: Vijesti.ba
U povodu posthumnog odlikovanja ratnog zločinca Slavka Lisice (rukovodio artiljerijskim napadom na Šibenik) tokom jučerašnje neustavnog "dana RS-a", te prisustvu banjalučkoj proslavi Dragana Čovića i hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechia razgovarali smo s Brankom Smrčekom, predsjednikom Udruge hrvatskih branitelja obojelih od PTSP-a Šibensko - Kninske županije.

On je kazao kako je odlikovanje Lisice sramotno, da je on za njih zločinac, a da su Čović i Del Vechio samo političari koji se okreću kako vjetar puše.
 
- Što je za nas grozno, za njih (u Banjoj Luci, op. a.) je on heroj. Za nas je Lisica ratni zločinac, za njih je on heroj. I to se ne da promijeniti dokle god oni neće priznati da su vodili agresorski rat. Kada oni to priznaju, onda će i te ratne zločince, koje smo mi osudili, priznati da su oni ratni zločinci - rekao nam je na početku razgovora Smrček.
 
Upitali smo ga kako gleda na to da su proslavi neustavnog "dana RS-a" na kojoj je posthumno odlikovan zločinac Slavko Lisica prisustvovali i Dragan Čović predsjednik HDZ BiH i Ivan Del Vechio ambasador Republike Hrvatske u BiH.
 
- Sve što ste pomenuli te ljude, oni su političari. A moje osobno mišljenje i kako čujem od mojih članova Udruge je da bi političar svoju rođenu mater prodao za stolicu. Prema tome, oni se savijaju kao grana na vjetru. Koji vjetar puše, oni se njemu povinuju i nikakvo čudo nije. Taj Čović, šta je napravio za Hrvate u Bosni i Hercegovini? Iz godine u godinu sve ih je manje u Bosni i Hercegovini i sve manje imaju prava. A isto tako veleposlanik Hrvatske Del Vechio. To je na krilima Evropske unije da sa susjedima treba biti dobar i oni će ići tamo, bez obzira šta narod o tome misli - rekao nam je Smrček.
 
Pitali smo ga da li osuđuje njihovo jučerašnje prisustvo u Banjoj Luci, obilježavanju neustavnog dana RS-a.
 
- Ako je Ustav Bosne i Hercegovine (Ustavni sud, op. a.) zabranio i rekao da je to protustavno, onda takve osobe ne bi smjele biti tamo. Prema tome, onaj ko ide tamo, znači da priznaje taj dan. Neko je Del Vechiu dao mig i odobrenje da ide tamo. Treba ih pitati ko je to? Da li je to ministrica vanjskih poslova (Marija Pejčinović-Burić), da li je to predsjednica Republike (Kolinda Grabar Kitarović), to treba ispitati jer ja ne vjerujem da je on samostalno otišao tamo. Ako jeste, onda naša ministrica vajskih poslova u saradnji s predsjednicom i premijerom neka daju takvu izjavu i smijene čovjeka. Ali, ja čisto sumnjam da je on samovoljno otišao tamo. Jer, to nije znate: "Zovete me jučer, da dođem danas na neku proslavu". Te pozivnice se šalju mnogo ranije i naravno na njih se treba očitovati. Neko mu je dao zeleno svjetlo da se očituje da će doći tamo - naglasio je Smrček.

(Vijesti.ba / Faktor)

Izdvajamo