13°C
Mostar 22°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

08.01.2019 / 22:18 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Jak kašalj može da prelomi rebra

Jak kašalj može da prelomi rebra
Ilustracija / Vijesti.ba
Kašalj u jeku respiratornih infekcija je uobičajen, ali ako traje mjesec i više od preležane prehlade neophodan je odlazak ljekaru.

“Suhi kašalj, bez iskašljavanja, može da bude veoma uporan i naporan”, kaže pulmolog Tatjana Radosavljević.

“Osim na virusne infekcije, može da ukazuje i na malignu bolest pluća, tumor glavne disajne cijevi, a opasan je i zbog mogućih komplikacija, kao što su pucanje plućne maramice i prijelom rebra pri kašlju, čak i pojava plućne embolije”.

Iako većina pacijenata smatra da je suhi kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje skeret iz bronhija.

“Osim sekreta koji može da bude bijel, pjenušav, staklast, i obojen, pacijent može i da iskašljava krv i gnoj. Ova vrsta kašlja, takođe, može da ukazuje na rak pluća, ali i tuberkulozu i gnojenje pluća. U slučaju gnojenja ili apscesa u kratkom vremenu može da se iskašlje velika količina gnoja”, kaže Radosavljevićeva za Novosti.

Doktorka Radosavljević napominje da ako se kašljanjem izbacuju velike količine sekreta, uzrok može da bude u proširenim bronhijama, koje su najčešće urođene.

“Najfatalnija komplikacija produktivnog kašlja, odnosno iskašljavanja krvi ili gnoja, jeste ugušenje, koje može da dovede do smrti”, kaže doktorka.

Bilo da je suh ili produktivan, svaki kašalj bi trebalo pratiti. Ukoliko potraje, najčešće je dovoljan rendgenski snimak za postaljanje prave dijagnoze.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo