16°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

03.01.2019 / 11:21 BiH - Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: BiH daje značajan doprinos NATO operacijama

Stoltenberg: BiH daje značajan doprinos NATO operacijama
Jens Stoltenberg / Vijesti.ba
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da žali zbog odluke kosovske skupštine da izglasa set zakona koji su omogućili transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova, uprkos upozorenjima i zabrinutosti koje je NATO izrazio tim povodom.

"Iako je u načelu tranzicija KBS pitanje o kojem Kosovo treba da odluči, mi smo jasno stavili do znanja da ovaj potez dolazi u pogrešno vrijeme. NATO podržava razvoj KBS u okviru njegovog trenutnog mandata. S promjenom mandata, Sjevernoatlantski savjet će morati da preispita nivo angažovanja NATO-a sa KBS. Sve strane moraju da osiguraju da ova odluka, koja je donesena u pogrešno vrijeme, neće dodatno povećati napetosti u regionu. Svi politički akteri u regionu moraju se fokusirati na napredak u reformama i na dijalog. Razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i informisao sam ih o aktuelnoj diskusiji među članicama NATO-a", rekao je Stoltenberg u intervjuu za CdM.
 
Stoltenberg je naglasio da je važno zadržati smirenost i uzdržati se od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu da dovedu do eskalacije.

"U tom kontekstu, pozdravljam stalnu komunikaciju između našeg komandanta Kfora, general-majora Lorenca D'Adarija, i njegovih kolega u regionu, uključujući njegov nedavni sastanak u Nišu s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem. Mi takođe nastavljamo da u potpunosti podržavamo proces normalizacije između Beograda i Prištine, kroz dijalog koji podržava EU. Ovo je ključno za regionalni mir i sigurnost", rekao je Stoltenberg.
 
Prema njegovim riječima, bezbjednost i stabilnost zapadnog Balkana su izuzetno važni za NATO i alijansa ima čvrste odnose sa svim zemljama regiona.
 
"To važi i danas, kao što je bilo u oktobru 2014. godine, kada sam stupio na dužnost generalnog sekretara NATO-a. Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, što je povećalo sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu. Takođe sam blisko sarađivao s vlastima u Skoplju, podržavajući evroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina takođe daje značajan doprinos NATO operacijama i mi u potpunosti podržavamo njihov evroatlantski integracioni put. Srbija je i dalje vrijedan partner. NATO u potpunosti poštuje činjenicu da Srbija ne teži pridruživanju NATO-u, u smislu njene politike vojne neutralnosti. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da je Srbija izabrala put partnerstva s NATO-om. Naše partnerstvo koristi i Srbiji i NATO-u", naglasio je Stoltenberg.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo