17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

27.12.2018 / 20:00 Intervjui - Zdravko Krsmanović za Vijesti.ba

Formiranje vlasti komplikuje odnos između BH bloka i SDA

Formiranje vlasti komplikuje odnos između BH bloka i SDA
Zdravko Krsmanović / Vijesti.ba
Formiranje vlasti na nivou BiH sada komplikuje odnos između BH bloka i SDA. Lično bih volio da tu dođe do saradnje u interesu države, jer ipak mislim da su ovo istorijski trenuci i da državnički interesi moraju prevazići partijske.

Rekao je ovo u intervjuu za Vijesti.ba potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Zdravko Krsmanović.
 

Razgovarao: Delvin Kovač
 

Kako komentarišete nemile scene sa banjalučkih ulica?

KRSMANOVIĆ: Mislim da je došlo do prekomjerne upotrebe sile i da nije moralo doći do onako jezivih scena. Mislim da je Banja Luka jedan demokratski grad koji apsolutno zaslužuje da se u njemu, kao glavnom gradu RS-a, nezadovoljstvo može iskazati i na način koji je vanparlamentaran. Nisam nikad pristalica prekomjerne upotrebe sile, a mislim da je to bilo prekoračeno.
 

Republika Srpska (RS) dobila je novu Vladu u kojoj je NDP-u dodijeljen resor privrede i preduzetništva. Jeste li zadovoljni odnosom koji su vaši novi partneri, prije svega SNSD, pokazali prema NDP-u?

KRSMANOVIĆ: Iskren da budem, mislim da je saradnja počela dobro. Ovo su tek neki prvi koraci, saradnja ide u vrlo dobrom smjeru i mislim da to može sigurno biti na obostranu korist. Prva faza je zadovoljavajuća.


Vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu u NSRS. Kako će to utjecati na rad najvišeg zakonodavnog tijela u RS? Očekujete li efikasniju i bržu prohodnost zakona?

KRSMANOVIĆ: Očekujem da će biti mnogo lakše donositi zakone, ali i da će njihova priprema biti mnogo kvalitetnija. S ulaskom NDP-a u vlast dobio se jedan novi kvalitet u vladajućoj skupštinskoj većini, ne samo kroz broj poslanika koji je podržavaju, već tu mislim i na kvalitet, prevashodno na Dragana Čavića, kao čovjeka koji je bio i predsjednik RS-a, ima tu državničku notu, a i izuzetno je zainteresovan da se ekonomska zakonska regulativa unaprijedi. I to će nam biti fokus u narednom periodu.


S druge strane, pojedini analitičari upozoravaju da mnogo političkih subjekata u većini znači i nestabilnu većinu. Jesu li ovo opravdana upozorenja?

KRSMANOVIĆ: Pa ja mislim da ne treba brinuti, zbog zakonske regulative u RS-u - očito je da je predsjednik Republike taj koji može i raspustiti Skupštinu. Prema tome, ne očekujem nestabilnost skupštinske većine u ovom mandatu od četiri godine i mislim da će ona funkcionisati. Nama je samo cilj da njeni efekti i rezultati budu onakvi kako to građani od nas i očekuju.


U predizbornom i postizbornom periodu govori se o mogućoj izmjeni Ustava RS-a. Prema Vašem mišljenju, šta bi ona trebalo da podrazumijeva i kakav je Vaš stav o ukidanju Vijeća naroda, što bi se razmatralo u eventualnim ustavnim promjenama?

KRSMANOVIĆ: Prevashodno, smatram da je potrebno ukinuti smrtnu kaznu. Ima još tu nekih stvari u Ustavu RS-a koje su ostale nepromijenjene, a trebale su biti. Ima dosta stvari koje su vezane i za poziciju Banje Luke kao glavnog grada. Ima nekih stvari koje bi se trebale promijeniti.

Što se tiče Vijeća naroda, mislim da je još uvijek prerano o tome govoriti. Ako zaživi konstitutivnost naroda na čitavom prostoru BiH, i u kantonima u kojima sada Srbi nisu konstitutivni narod, i inače ako se uspostavi jedan pravi suštinski pristup da konstitutivni narodi budu konstitutivni na svakom dijelu BiH, onda mislim da ne treba žuriti s ukidanjem Vijeća naroda.


RS je prva koja je u BiH formirala vlast u punom kapacitetu. Kako gledate na proces konstituisanja vlasti na nivou BiH?

KRSMANOVIĆ: Mislim da je u ovom momentu dosta nestabilnosti unijelo formiranje skupštinskog rukovodstva na nivou FBiH od strane partija koje nisu htjele SDA u vladajućoj većini. U suštini formiranje vlasti na nivou BiH sada komplikuje odnos između Bh. bloka i SDA. Lično bih volio da tu dođe do saradnje u interesu države, jer ipak mislim da su ovo istorijski trenuci i da državnički interesi moraju prevazići partijske. I ovo je moja, na neki način, i sugestija liderima političkiih partija iz Bh. bloka da uvaže rezultat SDA na proteklim izborima i da se čim prije pokuša napraviti vlast na svim nivoima - i na nivou kantona, i FBiH i BiH.

Mislim da ovo vrijeme apsolutno ne smijemo izgubiti, jer je odlazak ljudi dobio karakter jednog egzodusa i onda mislim da će biti kasno za sve. Lično mislim da državničkim stvarima treba dati prednost nad političkim i politikantskim.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo