8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

24.12.2018 / 14:47 Politika - Sinan Alić za Vijesti.ba

Iza Vučićeve retoričke igre kriju se Miloševićevi ciljevi

 Iza Vučićeve retoričke igre kriju se Miloševićevi ciljevi
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić ocijenio je nebuloznim istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji opet poziva na samoopredjeljenje RS-a, ali i srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja je rekla da su "Srbija i RS sve više jedno" .

- Dodik je nenormalan čovjek, baš kao što je bolesno i ovo dvoje u Beogradu - rekao je Alić za Vijesti.ba, aludirajući na predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Srbije Anu Brnabić.
 
Naš sagovornik prokomentarisao je izjave Dodika i Vučića nakon njihovog sastanka u Beogradu, kao i istup Ane Brnabić tokom jučerašnje posjete Banjoj Luci. Podsjećamo, Dodik je u subotu u prijestonici Srbije ustvrdio da Srbi iz RS-a treba da imaju pravo na samoopredjeljenje, te pozvao Vučića da se u budućim razgovorima založi za takav pristup. S druge strane, Brnabić je uznemirila bh. javnost riječima da su "Srbija i RS sve više jedno".
 
- Oni svoje pozicije čuvaju zabavljajući glasačko tijelo s ove i s one strane Drine pričama o RS-u i Srbiji, i uslovljavajući samostalnost RS-a statusom Kosova. To su totalne nebuloze, ali one izgleda imaju odjeka u biračkom tijelu, jer drugačije ni ne bi dobili glasove - kaže Alić.
 
Smatra kako nije problem samo u Vučiću, Brnabić i Dodiku, nego u "glasačkoj mašineriji koja smatra da su to Srbende par ekselans".
 
- Ipak, ja mislim da će to ludilo u neko dogledno vrijeme proći. Mora proći. To je matrica po kojoj je Milošević vladao i sijao smrt na Balkanu. Oni istom tom matricom žele da ostanu na vlasti, iako znaju da ta ideja o samoopredjeljenju dovodi do novih antagonizama u BiH i prijete novim ratom - poručuje Alić.
 
Kako navodi, njihovo biračko tijelo, odnosno narod, ne može odgovarati pred sudom, ali snosi moralnu odgovornost što "daje glasove luđacima".
 
- Dodik je u posljednjih osam godina shvatio da može do maksimuma zatezati strunu na guslama, pošto je to instrument za koji se vežu te nacionalističke opcije. I ta struna ne puca. A i ovi koji posmatraju sa strane, ne čine ništa. I on se zato okuražio - mišljenja je Alić.
 
Prema njegovim riječima, pitanje je šta će Dodik sutra izjaviti i gdje će otići.
 
- Možda ode kod Putina, ne pitajući nikoga, jer njemu je ionako BiH fakultativna kategorija, a ono što je "utemljeno i betonirano je RS". To je ludorija koja će trajati dok traje Dodik, a kad njega ne bude, sve to pada u vodu - ističe Alić.
 
Naglašava da, iako predsjedavajući Predsjedništva BiH konstantno tvrdi da se zalaže za vojnu neutralnost, ne prođe nijedna vojna vježba u Srbiji a da joj ne prisustvuje u počasnoj loži.
 
- To je jasno svakome ko želi da vidi tu situaciju. On bi da može dao i atomsku bombu Srbiji, a od bosanske vojske oduzeo i pištolje - dodaje Alić.
 
Osvrnuo se i na Vučićevu tvrdnju da on, za razliku od 90 posto građana Srbije, poštuje integritet BiH.
 
- To je zabavljanje biračkog tijela. Njegove su izjave ovakve: "Mi volimo RS, a poštujemo BiH". Između ljubavi i poštovanja drastična je razlika. Zbog ljubavi prema Srbima Srbija je krenula u ratove. Dakle, to je samo jedna retorička igra iza koje se kriju isti ciljevi koje je imao Milošević dok je tenkovima jurišao na Hrvatsku i BiH - zaključuje Alić u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo