19°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

21.12.2018 / 22:39 Galerije - Povodom dana rudara

U Tuzli napravljena najveća baklava na svijetu

U Tuzli je danas, povodom Dana rudara, predstavljena vjerovatno najveća baklava na svijetu, a rudarima, djeci i prisutnim građanima podijeljeno je 15.200 porcija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi se o baklavi koja je teška 800 kilograma i podijeljena je u 15.200 komada. Bit će nominovana za Ginisa. Cilj je da se na Dan rudara svim rudarima iz Rudnika Kreka i Rudnika Banovići podijelimo baklave, a također prvačićima osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu te u Zenici, Velikoj Kladuši i na području općine Odžak”, izjavio je Vedran Jahić, portparol trećeg “Gastro Showa”, u okviru kojeg je podijeljena baklava.

Osim po veličini, baklava je specifična i po tome što su namirnice za najveću baklavu nabavljene od domaćih firmi koje imaju halal certifikat.

“Baklava je isključivo humanitarnog karaktera, a u pravljenju je učestvovalo 15 izvrsnih slastičara. Proizvodnja je trajala deset dana, od pripreme, do završne faze. Korišteni su proizvodi isključivo firmi koje rade halal proizvodnju”, izjavio je Šerif Abdiji, menadžer tuzlanskog restorana Saranda.

Abdiji je dodao i to da je recept originalni bosanski, a da su vremenski rokovi odredili brzinu u proizvodnji i načinu distribucije.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo