19°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

19.12.2018 / 15:31 BiH - Ekspert za ustavno pravo

Ademović pojašnjava: Odluka CIK-a pravno upitna, šta je Uputstvo i šta znači za formiranje vlasti

Ademović pojašnjava: Odluka CIK-a pravno upitna, šta je Uputstvo i šta znači za formiranje vlasti
Nedim Ademović / Vijesti.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH napravila je kardinalnu grešku, jer je pokušala da "izađe ususret" sukobljenim strankama i zajednicama na način da će svakome dati nešto, tako da će svi biti relativno nezadovoljni.

Komentar je ovo eksperta za ustavno pravo Nedima Ademovića za Vijesti.ba na jučerašnje "Uputstvo" CIK-a o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, kojim se propisuje primjena popisa iz 2013. i poštivanje tzv. principa 1/1/1, koji kaže da će "u Domu naroda biti najmanje po jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu".

CIK-ov "švedski sto"

- Da bi postigao ovaj kompromis, CIK je sistemom "švedskog stola" malo uzimao rješenja iz Ustava FBiH, a malo iz Izbornog zakona BiH. Tako je napravio jednu mješavinu zaključaka, ne vodeći računa o međunarodnom, ustavnom i izbornom pravu koji ga obavezuju - potcrtava Ademović.

Štaviše, navodi naš sagovornik, CIK uopšte nije vodio računa o činjenici da je Izborni zakon BiH, nakon brisanja nekih odredbi, apsolutno deficitaran kao osnov odlučivanja i da novu regulaciju mogu usvojiti jedino državni parlamentarci, a ne CIK kao izvršno tijelo.

- Smatram da je izvršen pritisak na CIK, a to nije bilo teško uraditi, jer je kredibilitet CIK-a kao institucije, u ovom sastavu, odavno doveden u pitanje. Stoga, odluka CIK-a je, po mom mišljenju, politička i donesena uz kršenje mnogobrojnih pravnih akata i principa odlučivanja. Znači, pravno veoma upitna - naglašava Ademović.

S obzirom na to da su apelaciju prema Ustavnom sudu BiH najavile brojne političke stranke, Ademovića smo pitali da nam pojasni ko su ustvari ovlašteni apelanti i kojom će procedurom CIK-ovo "Uputstvo o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH" ići na ocjenu ovoj pravosudnoj instanci.

- Teško je to reći u ovom momentu. Dok se ne objavi konačni tekst ove odluke, ne znamo tačno kakva je odluka donesena i u kojoj formi. Ako je usvojeno "Uputstvo", onda takva odluka pravno ne obavezuje i u tom slučaju CIK de facto nije ništa odlučio jer to "Uputstvo" se ne mora poštovati - pojašnjava nam Ademović.

Međutim, nastavlja, ako je ipak donesena neka obavezujuća odluka, onda treba analizirati njen karakter i vidjeti ko se može žaliti.

- U svakom slučaju, žalbu će moći podnijeti oni politički i pravni subjekti, kao i pojedinci, koji mogu dokazati da su ovakvom odlukom povrijeđeni u njihovim pravima - dodaje Ademović.

Spor FBiH i BiH

Smatra da je sada, zaista, nastao i istinski spor između FBiH i BiH, jer je federalni ustavotvorac dao nalog zakonodavcu da donese neka zakonska rješenja, ali mu je odredio granice, a BiH je prekoračila ta ovlaštenja, te prepustila jednom običnom upravnom tijelu da donosi zakonodavne odluke.

- Ne ide to tako u jednoj složenoj državi - kategoričan je Ademović.

Zanimalo nas je i da nam pojasni dali bi u pitanje bila dovedena ustavnost vlasti ukoliko bi one na federalnom i državnom nivou bile formirane prije eventualne odluke Ustavnog suda BiH da je CIK-ovo "Uputstvo" neustavno.

- Naravno, ako se vlast formira na neustavnim i nezakonitim odlukama, i sama vlast je onda kontaminirana tim greškama. To znači da će se sve morati opet vratiti na početak i formirati vlast na valjan način, na osnovu nespornih odluka. Sve vrijeme tvrdim - koliko god međunarodna zajednica tvrdila da je bolje biti sa bilo kakvom odlukom CIK-a nego bez nje, nezakonito i neustavno lomljenje preko koljena ovih stvari putem CIK-a veće je zlo nego držanje postojeće vlasti u tehničkom mandatu. Ovakve stvari samo produbljuju krizu i troše dodatno vrijeme koje nemamo - jasan je bio Ademović.

Napominje da Ured visokog predstavnika (OHR) de facto više nema mandat da interveniše.

- Čak i da ima, ne smatram da treba intervenisati. U Ustavu BiH je propisano da je BiH suverena država. Suverenitet se brani i dokazuje. Građani su nosioci suvereniteta i legitimiteta svake vlasti, pa i ove koja trenutno vodi državu. Ako građani misle da treba da sve ovo trpe što se trenutno u BiH dešava, ovu neodgovornost javne vlasti, nerad i bahatost, neka trpe. U tom slučaju to je samo i isključivo njihov izbor. A ako misle da to nije u redu, demokratija pruža široku lepezu legitimnih mjera - kaže Ademović.

Na kraju dodaje kako puno toga možemo naučiti od Francuza, čiji problemi su znatno manji od naših.

- Dosta je više međunarodnog tutorstva koje je, u velikoj mjeri, postalo neprincipijelno i nekredibilno. Mi moramo napokon preuzeti sudbinu u svoje ruke. Ako želimo rješenja, moramo dokazati da nismo ni maloljetni, ni inferiorni, ni bolesni, ni invalidi, te da možemo samostalno odlučivati o svojoj državi i problemima - zaključuje Ademović u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo