19°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

18.12.2018 / 16:48 Politika - Od ranije poznat stav

OHR o odluci CIK-a: Mišljenje visokog predstavnika nepromijenjeno

OHR o odluci CIK-a: Mišljenje visokog predstavnika nepromijenjeno
Valentin Inzko / Vijesti.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluku o popuni Doma naroda FBiH. Usvojen je prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.x

Ovim povodom kontaktiralo smo OHR. Na upit Vijesti.ba iz ove institucije je odgovoreno:

- Visoki predstavnik dosljedno ističe da je pravovremeno formiranje vlasti od ključnog značaja. Što se tiče sadržaja odluke Centralne izborne komisije, mišljenje visokog predstavnika je od ranije poznato i nije se promijenilo - rekli su kratko u pisanom dopisu iz OHR-a za Vijesti.ba.

Podsjetimo, Valentin Inzko je u intervjuu  za Vijesti.ba krajem novembra poručio: "Naš stav u vezi Doma naroda Federacije i primjeni Ustava Federacije BiH, koji smo ponavljali u nekoliko navrata, uvijek je bio principijelan: do okončanja izborne reforme, Ustav Federacije BiH treba se primjenjivati u cijelosti, i kada se radi o popisu i kada se radi o takozvanom pravilu 1/1/1. Dozvoliti Izbornom zakonu BiH prvenstvo u odnosu na Ustav Federacije BiH, u dijelu koji se odnosi na sastav institucija Federacije, može imati vrlo ozbiljan utjecaju budućnosti".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo