4°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 8°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

18.12.2018 / 16:06 BiH - Šef Misije OSCE-a u BiH

Berton o pravosuđu u BiH: Postoji mnogo fragmentiranosti u pogledu nadležnosti

Berton o pravosuđu u BiH: Postoji mnogo fragmentiranosti u pogledu nadležnosti
Bruce Berton / Vijesti.ba
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce G. Berton smatra da je pravosudni sektor u Bosni i Hercegovini prilično funkcionalan, ali i da postoje brojne prepreke koje ga ometaju na planu efikasnijeg djelovanja.

Komentirajući novinarski upit u vezi sa stanjem u bh. pravosuđu, ambasador Berton ocijenio je kako postoji mnogo fragmentiranosti u pogledu nadležnosti nad predmetima (sudskim predmetima), navodeći da ukupno stanje, između ostalog, karakterizira i neusklađenost zakona na različitim nivoima.

Precizira kako postoji državni, entitetski i nivo Brčko distrikta BiH, aludirajući na fragmentiranost pravosuđa u BiH, kao i na odsustvo harmonizacije zakona na tim nivoima.      

Istovremeno, potcrtava značaj jačanja pravosudnih kapaciteta putem kvalitetne edukacije nositelja pravosudnih funkcija u BiH, a koja se prioritetno tiče postupanja u krivičnim predmetima, uključujući procesuiranje ratnih zločina, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te ilegalne trgovine ljudima i krivična djela počinjena iz mržnje...

Na dodatni upit o tome u kojoj mjeri je izbor/imenovanje glavnog državnog tužitelja bitan za unapređenje djelovanja pravosudnog sistema, Berton ističe da se radi o iznimno važnom procesu koji mora biti izvan političkog utjecaja.

- Mislim da će osoba koja bude izabrana za glavnog tužitelja/icu imati veliku odgovornost u borbi protiv teških krivičnih djela, u koja, između ostalih, spadaju ratni zločini i borba protiv korupcije - kazao je ambasador Berton, odgovarajući na novinarske upite tokom današnje posjete Centru za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH.  


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo