2°C
Mostar 8°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

18.12.2018 / 14:25 BiH - Sarajevo

Berton i Murtezić o jačanju pravosudnih kapaciteta u BiH

Berton i Murtezić o jačanju pravosudnih kapaciteta u BiH
Foto: FENA / Vijesti.ba
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce G. Berton posjetio je danas Centar za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH (CEST FBiH) u Sarajevu, gdje se sastao s direktorom Centra Arbenom Murtezićem.

Razgovarano je o nastavku programske saradnje i unapređenju obuke nositelja pravosudnih funkcija (sudija i tužitelja) u BiH u 2019. godini, s fokusom na jačanje pravosudnih kapaciteta, odnosno efikasnije suprotstavljanje svim oblicima kriminaliteta, uključujući borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima...  
 
Kako je nakon susreta istaknuo ambasador Berton, prva posjeta CEST-u FBiH bila je prilika i za razmjenu mišljenja o Izvještaju o borbi protiv korupcije, koji OSCE-ova misija u BiH objavila u februaru ove godine.  
 
Uz spremnost OSCE-ove misije da i nadalje nastavi pružati potporu CEST-u FBiH, potcrtao je kako se radi o kontinuiranom partnerstvu koje datira od samog osnivanja ovog centra 2003. godine.
 
Ambasador Berton ukazao je na izuzetan značaj ove institucije na planu unapređenja ukupnih kapaciteta pravosuđa u BiH, s fokusom na unapređenje znanja i vještina nositelja pravosudnih funkcija - sudija i tužitelja.
 
Direktor CEST-a FBiH Arben Murtezić izjavio je kako se utvrđeni prioriteti reflektiraju i na program edukacije i rad CEST-a te da pritom ima u vidu i OSCE-ov izvještaj o borbi protiv korupcije.
 
Dodao je kako CEST i pored limitiranog budžeta uspjeva osigurati kvalitetnu uslugu s intencijom na unapređenju vještina pravosudnih djelatnika, angažiranih na konkretnim predmetima, uz učešće domaćih i međunarodnih eksperata.
 
Uz zahvalnost iskazanu OSCE-u kao jednoj od najvažnijih međunarodnih organizacija, Murtezić je naglasio značaj koji izvještaji, izuzetno kvalitetne analize i edukacije u organizaciji i uz potporu OSCE-a imaju u kontekstu daljnjeg jačanja pravosuđa u BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo