8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

16.12.2018 / 13:30 Politika - Ismet Dizdarević za Vijesti.ba

Deklaracija ima za cilj hrvatske teritorije u BiH

Deklaracija ima za cilj hrvatske teritorije u BiH
Sabor Hrvatske / Vijesti.ba
Hrvatska pokušava da dokaže kako ima pravo na dio bosanskohercegovačke teritorije na kojoj su većinski narod bh. Hrvati.

Ovako je u kratkoj izjavi za Vijesti.ba ugledni socijalni psiholog, prof. dr.Ismet Dizdarević prokomentarisao Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, koju je prije nekoliko dana usvojio Sabor Republike Hrvatske.

- Ova deklaracija imat će samo negativan efekat, jer u BiH stvara nezadovoljstvo među Hrvatima i tjera ih da misle kako nisu ravnopravan narod i da nemaju svoju teritoriju - kaže Dizdarević.

ismet-dizdarevic-2018

Hrvatska jeste potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastavlja naš sagovornik, isto kao što su to i Bosna i Hercegovina i Srbija.

- Međutim, oni nemaju pravo da rade ovo što rade, da se miješaju u unutrašnja pitanja naše zemlje. Mi moramo reagirati, kao država sa jasno određenim teritorijalnim granicama. Nijedna zemlja u Evropi nema tako jasno definisanu geografsku granicu koju čine rijeke Una, Sava, Drina i more. To pokazuje da je i s te strane BiH nezavisna, samostalna i suverena država - ističe Dizdarević.

U Hrvatskoj, navodi, stalno zanemaruju činjenicu da su prema odlukama međunarodnih sudova odgovorni za udruženi zločinački poduhvat.

- Ispostavlja se da su daleko veći prestiž nego što to mi mislimo dobile Tuđmanove snage, čija je politika bila otcjepljenje dijela BiH i stvaranje trećeg entiteta - zaključuje Dizdarević.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo