Sarajevo -3 °C Četvrtak 17.01.


15.12.2018. / 21:36h Regija - Razlog je Kosovo

Wall Street Journal: Nestabilnost na Balkanu raste

Wall Street Journal: Nestabilnost na Balkanu raste
NATO je upozorio na rastuću nestabilnost na Balkanu nakon što je na Kosovu proglašeno formiranje vojske, piše list Wall Street Jurnal.

List navodi da je glasanje u parlamentu u Prištini, za koje je NATO izrazio zabrinutost, a Washington podržao, još više umanjilo zajednički front koji su Evropa i SAD dijelile po pitanju Kosova, prenosi Srna.

NATO, koji zajedno sa EU nadgleda bezbjednosne snage Kosova, pravosuđe i policiju, najavio je mogućnost preispitivanja prisustva te vojne alijanse na prostoru Kosova i Metohije.

"Žalim što je ta odluka donijeta uprkos zabrinutostima koje je izrazio NATO", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Bivši viši savjetnik generalnog sekretara NATO-a Fabrice Pothier rekao je da je malo vjerovatno da će NATO ostvariti prijetnju i povući trupe, ali bi mogao da izvrši pritisak na Kosovo kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!