15°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

15.12.2018 / 19:57 BiH - Aleksandar Popov za Vijesti.ba

Kosovo je zadalo udarac Srbiji, to je bure baruta na Balkanu

Kosovo je zadalo udarac Srbiji, to je bure baruta na Balkanu
Aleksandar Popov / Vijesti.ba
Skupština Kosova jučer je izglasala set zakona koji se odnose na promjenu mandata Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS), čime je ta zemlja i zvanično ušla u proces formiranja vojske.

Usvajanjem Zakona o ministarstvu odbrane, Zakona o KSS-u i Zakona o službi u KSS-u omogućena je transformacija KSS-a u kosovsku vojsku, ali ime tih snaga ostat će nepromijenjeno dok ne bude izmijenjen Ustav.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov ovakav potez okarakterisao je igrom koja će se igrati dok se u međuvremenu ne vidi u kojem pravcu dalje teče dijalog između Beograda i Prištine.

Uz sve ono što je do sada opterećivalo odnose Srbije i Kosova, poput priče o razgraničenju, koju su plasirali Hashim Thaci i Aleksandar Vučić, zatim odluke Vlade Kosova da na proizvode iz Srbije uvede poreze u visini od 100 posto, Popov smatra da bi formiranje kosovske vojske moglo dovesti do daljnjeg zaoštravanja prilika i nemogućnosti nastavka dijaloga.

- Čini mi se da ovo nije slučajno, jer se zbog pasivnosti Evropske unije (EU) pojavio i treći igrač - SAD, koje su od početka bile sponzor kosovske nezavisnosti, a sada su velika podrška kosovskim vlastima - kaže Popov.

Pričom o formiranju vojske, navodi naš sagovornik, Kosovo je steklo određenu taktičku prednost u odnosu na Beograd, jer je pokazalo da ima potencijal da mu zada ozbiljne udarce.

- Tu prije svega mislim na udarce ekonomske prirode s ovim pomenutim porezima - poručuje Popov.

Ključ cijele priče, upozorava naš sagovornik, jeste pitanje sjevera Kosova, gdje su do sada povremeno upadale specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU).

- Tako bi mogao i ovaj kosovski zaštitni korpus, koji bi u vojsku mogao da preraste tek u narednih deset godina. Ali tu se onda mora računati na moguće posljedice, jer to Srbija neće posmatrati mirne duše - dodaje Popov.

Naglašava kako je Evropa napravila veliki gaf što nije pritisnula Kosovo kada je mogla - nakon donošenja Briselskog sporazuma - da provede odredbu koja se tiče formiranja zajednice srpskih opština.

- Da je to urađeno, otpale bi sve kalkulacije o razgraničenju i onda bi se definisao status sjevernog dijela Kosova - poručuje Popov.

Prema njegovim riječima, Kosovo je već odavno bure baruta na Balkanu jer se stalno nalazi na "klackalici".

- Naravno, sve uveliko zavisi i od razvoja situacije na globalnom nivou. Međutim, ovdje je problem u previranju. Vidimo da se naveliko ljulja i "brod" EU, koja traga za sobom, a i SAD se javljaju kao faktor koji ne doprinosi stabilnosti, već kao da ima želju podmetati klipove pod točkove Evrope - ističe Popov.

Napominje kako je sada pitanje koliko je ko u ovoj cijeloj igri spreman ići daleko u zaoštravanju situacije.

- Ako ostane samo na tome da se kosovske sigurnosne snage formalno više ne zovu zaštitni korpus, nego vojska - koja bi vremenom trebala i da se formira u skladu s Ustavom, to onda i nije opasna situacija. Međutim, pošto su već od SAD-a dobili neke oklopne transportere, i ako dobiju i jače oružanje i onda budu imali pretenzije da odu na sjever Kosova, to je jedna sasvim drugačija priča i može da dovede do velikih problema - zaključuje Popov u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo