22°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

12.12.2018 / 20:00 Politika - Analitičari za Vijesti.ba

Inicijative iz Hrvatske u službi podrivanja stabilnosti BiH

Inicijative iz Hrvatske u službi podrivanja stabilnosti BiH
Foto: Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina posljednjih mjesec dana dva puta je bila tema razgovora ministara vanjskih poslova EU-a. Sve je plod diplomatske inicijative Hrvatske koja insistira na izmjeni izbornog zakona u BiH.

No, rezultat je za Hrvatsku pred evropskim institucijama porazan.

Potpuni fijasko

Sve su po mišljenju direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijada Bećirovića doživjele fijasko.  Smatra da se radi o orkestriranom djelovanju koje nanosi štetu BiH, a prvenstveno Hrvatskoj, koja svoje brojne unutarnje probleme pokušava izvoziti u BiH, ali i u EU, čak i u NATO.

- Nažalost, Hrvatsku sada vode nasljednici poraženih u Drugom svjetskom ratu i sebe žele prikazati kao pobjednike tog rata, umjesto da budu na smetljištu povijesti. To je opasan trend, koji već nanosi štetu samoj Hrvatskoj, jer reustašizacija i revitalizacija fašizma u toj državi ne može proći neopaženo, pošto je ona članica EU i NATO-a, i to mora biti zaustavljeno - upozorava Bećirović izjavi za Vijesti.ba.

zijad-becirovic-2018

Naš sagovornik navodi kako je Hrvatska na to upozorena, kao što je upozorena i da ne smije biti talac osobnih interesa Dragana Čovića i HDZ-a BiH.

- Sve njene inicijative koje se odnose na miješanje u unutarnje stvari BiH doživjele su u evropskim institucijama potpuni fijasko. Ne zaboravimo da je nedavno objavljeno istraživanje Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) o uticaju pojedinih članica unutar EU, i tu je Hrvatska zauzela 25. mjesto, što govori o njenom stvarnom uticaju - potcrtava Bećirović.

Ozbiljnost situacije

Politički analitičar Ibrahim Prohić za Vijesti.ba kaže da je pismo bivših visokih predstavnika jedan od rijetkih glasova razuma.

- Istovremeno, to je nužno shvatiti i kao upozorenje domaćim političkim faktorima, građanima BiH, ali i onima koji imaju efektivnu moć kada je u pitanju BiH, odnosno silama izvan nađ države, prvenstveno onima koje se nalaze u PIC-u, ali implicitno i Vašingtonu, jer sudbina BiH u ovom trenutku prvenstveno zavisi od diplomatske volje Vašingtona", mišljenja je Prohić.

ibrahim-prohic-2018

Prema njegovim riječima, pismo svjedoči o ozbiljnosti situacije u kojoj se BiH nalazi.

- Mislim da rat protiv BiH nije arhiviran. Duži niz godina, BiH živi u nekoj vrsti diplomatskog neokolonijalizma. Beogra i Zagreb drže kao taoca BiH i koriste prilike u našoj državi uvijek kada je to potrebno njima zbog njihovih unutrašnjih problema i tenzija, kaže Prohić.

Nedupustivo miješanje

Profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić smatra da dobar dio međunarodne zajednice smatra da se Hrvatska nedopustivo miješa u unutrašnja pitanja BiH i da takva politika srozava međunarodni ugled Hrvatske, nanoseći joj direktnu štetu.

- Žalosno je, a moglo bi se za sve nas pokazati i tragičnim, da političari koji koriste dio vlastitog naroda koji živi u drugoj državi za podrivanje stabilnosti te države, nisu ništa naučili ni iz bliže, ni iz dalje povijesti. Oni se svojim djelovanjem razmeću kao vrhunskim dokazom domoljublja i rodoljublja; na kraju se takva politika redovno pokazala pogubna za sve, a najpogubnija za one u čijem se interesu, navodno, provodila - potcrtava naš sagovornik.

zoran-pusic-2018

Osvrnuo se i na ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH.

- Reakcija potpredsjednika Sabora Miljana Brkića: "Bolje je da se ovakva Deklaracija ne donosi, bez strasti, bez emocija, bez sadržaja, nego da se donese ovakva. Sad bismo mi trebali šutjeti da nas se ne optuži da se miješamo u unutarnji poredak. To su floskule!" - jaka je indicija da je Deklaracija u prvobitnoj formi bila eklatantno mješanje u unutrašnja pitanja BiH - poručuje Pusić.

Naknadno je, dodaje, prema riječima Bože Ljubića "'ispeglana', da se naše zalaganje za dobrobit Hrvata u BiH ne iskoristi protiv nas".

- Drugim riječima, da miješanje ne bude previše očito - nadovezao se Pusić.

Pusić podsjeća da se dosadašnjim deklaracijama, u kojima se propisuje šta treba prihvatiti kao neupitnu istinu i šta treba biti službeni stav o ratu u BiH - Sabor baš i nije proslavio.

- Nije impresionirao ni međunarodnu zajednicu, niti ikoga u Hrvatskoj ko je zadržao imalo intelektualnog poštenja i vlastitog integriteta - zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo