12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

09.12.2018 / 19:49 BiH - Napad na izbor Komšića

Filandra: Bez obzira šta Ustav kaže, nekulturno je da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnika

Filandra: Bez obzira šta Ustav kaže, nekulturno je da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnika
Šaćir Filandra / Vijesti.ba
Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Šaćir Filandra smatra da je “nekulturno i nepošteno” da Bošnjaci nametnu Hrvatima Željka Komšića za člana bh. Predsjedništva.

- Bošnjaci znaju i trebaju znati da nije pošteno da oni Hrvatima biraju člana Predsjedništva, njihova predstavnika. Lekcija Omer-paše Latasa Ovaj potez je besmislen i, rekao bih, nekulturan”, rekao je dekan Filandra. Objasnio je kako su opravdani prosvjedi i nezadovoljstvo Hrvata protiv nametanja Komšića za člana državnog vrha. (Nezadovoljstvo je) apsolutno opravdano. Međutim, ta se situacija mogla i trebala riješiti. Hrvati moraju znati da izmjena Izbornog zakona neće biti temelj za uspostavu trećeg entiteta kao što to smatraju Bošnjaci”, rekao je dekan Filandra.

Po njegovu mišljenju, slučaj “Komšić” predstavlja “jednu veliku političku ujdurmu koju su napravili ljudi koji su u biti politički nepismeni”.

- Sasvim je normalno da Hrvati imaju svoga čovjeka koga smatraju svojim predstavnikom bez obzira na to što u Ustavu kaže. Ako imate moralni stav, neka onda svatko izabere svog predstavnika”, objasnio je.

Podsjetio je dugu društveno-političku povijest predstavljanja različitih zajednica u Bosni i Hercegovini navodeći da takvi primjeri sežu još iz vremena otomanske vlasti.

- Mi imamo višestoljetnu tradiciju nacionalnog predstavljanja. Kada je u ovu zemlju došao Omer-paša Latas 1850., tada mu četiri sarajevske zajednice, pravoslavci, katolici, muslimani i Židovi, idu ususret dočekati ga. To je zapravo naša tradicija, nije to nikakva sladunjava priča BiH i jedan ne može predstavljati drugoga”, istaknuo je dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo