Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


07.12.2018. / 17:12h Svijet - Promjene u Njemačkoj

Nasljednica Angele Merkel na čelu CDU-a je Annegret Kramp-Karrenbauer

Nasljednica Angele Merkel na čelu CDU-a je Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer je izabrana za predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU) koja će na čelu vladajuće stranke u Njemačkoj naslijediti Angelu Merkel.

Ova 56-godišnja konzervativna političarka je izabrana sa 517 glasova delegata CDU-a na kongresu ove strane održanom u Hamburgu.

Njen najveći rival Friedrich Merz, veliki kritičar liberalne migrantske politike Angele Merkle, osvojio je 482 glasa.

Kramp-Karrenbauer je ranije u petak pozvala delegate CDU-a da budu hrabri kako bi odgovorili na velike izazove 21. stoljeća, dodajući da je važno osnažiti Europsku uniju te zaštititi "međunarodni poredak zasnovan na pravilima i normama".

annegret-kramp-karrenbauer

Dosadašnja generalna sekretarka CDU Annegret Kramp Karennbauer poznata i po nadimku AKK, dugogodišnja je saveznica Merkel, za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obilježila je 18 godina na čelu CDU-a, a danas je oproštajnim govorom pozvala članove da pokažu jedinstvo i otvore novo poglavlje.(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još