18°C
Mostar 17°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

07.12.2018 / 15:18 BiH - Irfan Čengić potvrdio

Predmet Opsenica proslijeđen Tužilaštvu HNK

Predmet Opsenica proslijeđen Tužilaštvu HNK
Foto: Vijesti.ba
Federalno tužilaštvo predmet Opsenica proslijedilo je Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), potvrdio je danas za Vijesti.ba zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Podsjetimo, Čengić je prije desetak dana tužilaštvima BiH i FBiH podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog službenika Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice (HDZ BiH) za oktobarske izbore, u kojoj se navodi da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat. Čengić smatra da je na taj način počinjeno krivično djelo iz članova 220., 224. i 226. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH se na ovu njegovu prijavu i dalje nije oglasilo, dok je od Federalnog dobio obavijest da je Tužilaštvo HNK nadležno da u prvom stepenu ovjeri opisane koruptivne navode i donese konačnu tužilačku odluku.

"Napominjemo da će Federalno tužilaštvo, po potrebi, nižestepenom tužiocu pružiti stručnu pomoć prilikom postupanja u ovom predmetu, odnosno provjeriti zakonitost konačne tužilačke odluke, kada ona bude donesena", kaže se u ovoj obavijesti.

cengic-dokument

U Čengićevom obrazloženju navodi se da je nepoznata osoba protiv koje podnosi krivičnu prijavu za krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja isprave uposlenik organa uprave Grada Mostara, koji je 6.7.2018. ovjerio kao vjerodostojnu i istinitu izjavu Opsenice, kojom on navodno prihvata kandidaturu na Općim izborima i izjašnjava se kao pripadnik srpskog naroda.

Potom je ta izjava dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, i na osnovu nje Opsenica je postao kandidat za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u ime koalicije okupljene oko HDZ-a BiH.

"Nakon što je CIK potvrdio rezultate izbora, konstatovano je da je Opsenica izabran u Zastupnički dom Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, iako je trenutno ministar u Vladi HNK u ime hrvatskog naroda, što nije pravno dozvoljeno", istakao je Čengić.

Dalje je podsjetio da je Opsenica dao izjavu "Dnevnom avazu", u kojoj je nedvosmisleno rekao da on tu izjavu nije potpisao, već da ju je neko popunio u njegovo ime i ovjerio u organima uprave Grada Mostara, što predstavlja krivično djelo.

Također, piše Čengić, ovlaštena osoba političkog subjekta HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, HSS SR Dragan Čović dostavila je zvanični dopis CIK-u u kojem se jasno navodi da se Opsenica izjašnjava kao Hrvat.

"Iz svega navedenog i medijskih izjava, sumnjamo da je državni službenik Grada Mostara 6.7.2018. godine zloupotrijebio položaj i nesavjesno obavljajući zadatke u službi krivotvorio izjavu i ovjerio dokument koji nije potpisao Opsenica, niti je lično on došao ovjeriti taj dokument u skladu sa zakonima", napisao je Čengić.

irfan-cengic

Dodaje kako državni službenik nije dužan provjeravati vjerodostojnost navedenih podataka koji se nalaze u izjavu, ali jeste dužan provjeriti vjerodostojnost potpisa i ličnog dokumenta, a prema izjavama Opsenice, on taj dan nije bio u BiH, pa samim tim nije ni podnio zahtjev za ovjeru potpisa.

"Tražim od Tužilaštva da ispita vjerodostojnost izjave Opsenice koja se nalazi u CIK-u BiH, te da se utvrdi krivična odgovornost državnog službenika koji je izvršio zloupotrebu položaja i nesavjesnim radom u službi krivotvorio službenu ispravu ovjeravajući potpis i izjavu Opsenice koju on nije podnio. Nadam se da će Tužilaštvo ovaj predmet uzeti u što kraćem roku u razmatanje, jer od nacionalnog izjašnjavanja Opsenice zavisi ustavnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH", dodaje se u prijavi.

U kratkoj izjavi za Vijesti.ba, Čengić je nakon podnošenja prijave kazao da istovremeno, dok se u HDZ-u BiH zaklinju u neko izmišljeno legitimno predstavljanje - koje nigdje ne postoji u propisima - član te stranke koji se izjašnjava kao Hrvat u Parlamentu FBiH popunjava kvotu iz reda srpskog naroda.

- Isto su to uradili i u Vladi FBiH, gdje se kunu u "legitimno" predstavljanje, a onda su uzeli jedno mjesto iz reda srpskog naroda, iako nemaju niti jednog zastupnika iz tog naroda - dodao je Čengić.


D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo