16°C
Mostar 16°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

07.12.2018 / 10:54 Svijet - Njemačka

Bira se nasljednik Angele Merkel

Bira se nasljednik Angele Merkel
Angela Merkel / Vijesti.ba
Vladajuća njemačka Hrišćanskodemokratska unija birat će danas nasljednika Angele Merkel, novog predsjednika ili predsjednicu, a time i kandidata za novog kancelara. Annegret Kramp Karennbauer i Friedrich Mertz mogući nasljednici.

BBC je objavio tekst pod naslovom “Vrhunac trke u CDU se bliži, ali i kraj jedne ere”.

BBC navodi da postoji osjećaj da što je godina bliža kraju, tako je bliži i kraj ere Angele Merkel. Merkelova je lider CDU i kancelar Njemačke je od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Ona je, kako AP navodi, svoju stranku neumorno pomjerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Njemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj djeci i omogućavajući uvođenje istospolne brakova.

Ono što je ocjenjuju kao najkontraverznije za Merkelovu kao lidera konzervativne stranke, jeste što je dozvolila ogroman priliv migranata, tražilaca azila u Njemačku 2015. godine, napominje agencija. Njen nasljednik biće izabran na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat.

Generalna sekretarka CDU Annegret Kramp Karennbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za nasljednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove, prenosi BHRT.

Friedrich Mertz (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi “spektakularan” povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova. On se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup, objašnjava AP. Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel “zbacila” sa te pozicije.

On uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mertzu, što ga stavlja u poziciju “otpadnika” u ovoj trci, ocjenjuje AP.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo