18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

06.12.2018 / 20:03 Politika - Johannes Hahn

Zemlje zapadnog Balkana teško istovremeno u EU

Zemlje zapadnog Balkana teško istovremeno u EU
Foto: Vijesti.ba
Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je kako je malo vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali da je neophodno da kod pristupanja prva i šesta zemlja imaju realnu perspektivu.

Hahn je, na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču, saopštio da uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu od strane Prištine, nije bio potez koji je doprinio stabilnosti i prosperitetu regionu, već je potvrdio koliko je krha situacija na Balkanu.
 
Istovremeno je podvukao da EU ne želi da uvozi neriješene sporove.
 
"Svaka zemlja mora riješiti bilateralne konflikte sa svojim susjedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja", objasnio je Hahn.
 
Jasan stav EU po tom pitanju, prema njegovim riječima, već je izazvao "dinamiku", ukazujući na primjer rješavanja spora oko imena Makedonije. Kritiku je Hahn uputio pojedinim zemljama regiona po pitanju borbe protiv korupcije.
 
"Često se stiče uticak da su uhvaćene 'male ribe', dok se gotovo ništa ne čuje o djelovanju protiv 'velikih riba' na visokom i najvišem nivou. A kada se za to čuje, onda pogođena osoba napusti zemlju, u prekograničnoj saradnji, koja funkcioniše na način kakav bi se želio u brojnim oblastima", kazao je Hahn, aludirajući na slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je pobjegao u Mađarsku.
 
Hahn je apelovao na sve zemlje Zapadnog Balkana da doprinesu da etničke razlike u budućnosti ne budu linije razdvajanja u društvu. Podsjetio je da je slogan EU "ujedinjeni u diverzitetu", dodajući da se tenzije moraju transformisati u nešto pozitivno.
 
Na skupu u Beču učestvovali su i predstavnici sindikata sa Zapadnog Balkana koji su ukazali da je najveći problem regiona odliv mozgova, kao i težak položaj sindikata, prenosi Tanjug.

 

(Vijesti.ba / Tanjug)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo